Tajni sastanak: Nikolić mirio Vučića i Dačića

Izvor: Blic, 25.Sep.2012, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni sastanak: Nikolić mirio Vučića i Dačića

Na sukob premijera Ivice Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića stavljena je tačka na sastanku koji su njih dvojica imala s Tomislavom Nikolićem sredinom prošle nedelje.

Nikolić je na sastanku koji je usledio posle medijskih najava hapšenja socijalista umešanih u afere „Galenika“, „Agrobanka“, „Srbijagas“ i „EPS“ poručio Vučiću i Dačiću: „Hoću da ova vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traje četiri godine“, kaže izvor „Blica“ blizak vrhu vladajuće koalicije.

Nikolić, koji je suštinski, mada ne i formalno, lider naprednjaka i garant Vlade sa socijalistima, redovno se sastaje sa Dačićem i Vučićem, a sastancimma najčešće prisustvuje i lider URS Mlađan Dinkić. Sve najznačajnije i strateške odluke u Vladi donose u krugu četvorice najvažnijih ljudi - Nikolića, Dačića, Vučića i Dinkića.

Sastanak od prošle nedelje poslužio je da se smire strasti između Vučića i Dačića koje su kulminirale učestalim Vučićevim najavama hapšenja, a koje je sam aktuelni premijer nazvao „pokušajem kriminalizacije SPS-a“.

- Na poslednjem sastanku nije bilo nikakve rasprave o istragama korupcije ili privatizacije. Nije uopšte bilo rasprave, a Nikolić je samo naglasio da želi vladu punog mandata - prenosi izvor „Blica“ atmosferu sa sastanka i dodaje da se Vučić i dalje Nikoliću obraća sa „predsedniče“ i da mu se na sastancima ne suprotstavlja.

Kako „Blic“ saznaje iz izvora bliskih premijeru, završene su istrage korupcije u slučajevima „Agrobanka“, „Galenika“ i „MB gas oil“ (firma koja se vezuje za Jedinstvenu Srbiju) i ni u jednom od tih slučajeva, koji je trebalo da posluže kao primer borbe s visokom korupcijom, tragovi ne vode do zvučnih imena, a pogotovo ne do nekog „srpskog Sanadera“.

- Činjenica je da se Vučić u prva dva meseca vlasti veštije pozicionirao od Dačića i da je pronašao temu na kojoj podiže kako svoj rejting tako i rejting partije. On je na neki način preuzeo Dačićevu strategiju iz prošle vlade, kada se kao zamenik premijera i ministar policije predstavljao samo kroz rad MUP-a i tako prikupljao pozitivne poene za sebe, dok su drugi bili odgovorni za sve ostalo - objašnjava za „Blic“ izvor blizak i Dačiću i Vučiću.

Zanimljivo je da je nakon ovog sastanka Aleksandar Vučić prvi put decidno odbacio mogućnost prekompozicije vladajuće većine i na pitanje o mogućnosti da ipak bude formirana velika koalicija (SNS i DS - nakon izbora sa eventualno novim liderom Draganom Đilasom) rekao: „Bože sačuvaj“.

Poznavaoci međustranačkih onosa tvrde, međutim, da će mogućnost velike koalicije nastaviti da figurira, ali više u službi ravnoteže straha među partnerima nego kao realna opcija.

Povezane vesti: Vučić udario na Dačićeve ljude Kunu se u EU, a žure u Moskvu Prvo smena svih direktora javnih preduzeća, pa fingirani konkursi Partije podelile javna preduzeća: Spor SPS i SNS zbog EPS Nikolić i Terci: Bilo bi loše za sve ako bi EU iznela nove uslove Srbiji
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parada zavisi od Vučića?

Izvor: Danas, 25.Sep.2012

Održavanje Parade ponosa, koja je zakazana za 6. oktobar, prvenstveno zavisi od odluke prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vučića, jer on „drži“ bezbednosne službe, pa tek onda od premijera Ivice Dačića, saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora bliskih vrhu vlasti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.