Taj kišni praznik rada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2011, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taj kišni praznik rada

BEOGRAD -

Međunarodni praznik rada - 1. maj obeležen je širom Srbije polaganjem venaca poznatim borcima za radnička prava, kulturnoumetničkim programom, u nekim mestima i protestima radnika, ali i izletima u prirodi koje nije uspela da spreči ni kiša.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić položio venac na Spomenik jednom od osnivača socijalističkog pokreta u Srbiji sa početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prošlog veka Dimitriju Tucoviću na beogradskom trgu Slavija.

Isto su učinili i potpredsednik partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak.

Protiv korupcije i tajkunizacije.

Čelnici tri sindikata zaposlenih u zdravstvu, policiji i industriji izrazili su na današnjem protestu u Beogradu nezadovoljstvo uslovima rada i života u Srbiji, zbog čega - kako su istakli - Međunarodni praznik rada nisu proveli u slavlju.

Na protestu na Trgu Slavija okupio se pedesetak ljudi, a predsednici Policijskog sindikata Srbije, Novog sindikata zdravstva i Sindikata industrijiskih radnika "Sloga" - Veljko Mijailović, Živorad Mrkić i Željko Veselinović - istakli su da protestuju protiv vlasti, korupcije i tajkunizacije.

Mijailović je rekao da sindikati koriste 1. maj da odaju pomen žrtvama borbe za ljudska prva, ali i da pošalju poruku vlasti da neće dozvoliti dalje pogoršanje položaja radničke klase u Srbiji, već će ubuduće organizovati učestale proteste.

"Vlast mora da zaustavi bedu, glad i nezaposlenost u Srbiji, inače ćemo mi nastaviti žestoke proteste", poručio je Mijailović, kritikujući Socijalno-ekonomski sporazum, koji je Vlada Srbije, dva dana uoči Praznika rada, potpisala sa dva reprezentativna sindikata i Unijom poslodavaca.

Veselinović je istakao da mali broj radnika na današnjem skupu ne znači da je većina radničke klase zadovoljna i poručio da je "Srbija najopasnija kad ćuti".

Čelnici tri sindikata su položili vence na spomenik Dimitrija Tucovića na beogradskom Trgu Slavija.

Nakon skupa na Slaviji sindikalci su, uprkos kiši, krenuli u protestnu šetnju kroz ulicu Kralja Milana do Terazijske česme.

Simbolični roštilj - i ostalo

Kiša je omela brojne Beograđane da prvomajske praznike provedu u prirodi, ali nije sprečila one najupornije da se okupe na Adi Ciganliji i Košutnjaku, pa ni da raspale roštilj ili okrenu jagnje i prase na ražnju.

Kiša je omela i Novosađane i izletnike iz drugih mesta da na tradicionalni Prvomajski uranak masovnije izađu na Frušku goru, u Kamenički i Limanski park, gde je očekivano da, kao i prethodnih godina, bude ukupno više od 300.000 posetilaca.

U toku prepodneva na Iriškom vencu, Zmajevcu, Popovici, Stražilovu i drugim izletištima u Nacionalnom parku "Fruška gora" bilo je tek nekoliko grupa najupornijih, uglavnom mladih, koji uprkos lošem vremenu praznik provode uz roštilj i zabavu organizovanu ispod improvizovanih nadstrešnica i krošnji drveća.

Meštani Bora organizovano su proveli 1. maj na Borskom jezeru, do koga je opštinska uprava omogućila besplatan prevoz za sve zainteresovane građane.

Praznični dan proveli su uz orkestre i bendove, koji su svirali na tri bine.

I u Aranđelovcu je tradicionalni prvomajski uranak pokvarila kiša, tako da su put Bukulje krenuli samo oni najuporniji i učesnici programa koji su organizovali Omladinski savet, Turistička organizacija i opštinska Komisija za manifestacije.

Malobrojnim Aranđelovčanima, okupljenim oko Lovačkog doma na vrhu Bukulje, predstavili su se etno - programom najuspešniji takmičari sa Susreta sela, pevači, zdravičari, folklorni ansambli, dueti, instrumentalisti, grupe pevača i kulturno - umetnička društva.

Stanovnike Pomoravskog okruga, pre svega, mlade, kiša nije omela da, uz roštilj, piće i muziku, zaposednu izletišta tpg kraja, i više iz običaja i tradicije, nego zbog samog praznika, obeleže Međunarodni parznik 1. maj.

Izletišta Crni vrh, "Potok" na Đurđevom brdu, manastir Jošanica i obale Velike Morave kod Jagodine, Grza i Sisevac kod Paraćina, Resava, Beljanica s vodopadom Lisina i Resavska pećina kod Svilajnca i Despotovca, Kalenićka reka kod Rekovca, Velika Morava i manastir Ravanica kod Ćuprije, puna su ljudi, "a neki su došlu juče popodne da zauzmu 'pravo mesto'".

U planinskim turističkim centrima i izletištima u užičkom regionu manje je, zbog kiše, izletnika na tradicionalnom prvomajskom uranku, u odnosu na prethodne godine.

U turističkom centru na Zlatiboru boravi blizu 20.000 turista i izletnika, koji, pored prirodnih lepota tog kraja, uživaju i u mnogobrojnim zabavnim i sportskim sadržajima koje su pripremili domaćini.

Proslavu Praznika rada u Kragujevcu organizovala je Socijalistička partija Srbije, pa je na prvomajskom uranku u Šumaricama tradicionalno služen kačamak i šumadijski čaj uz kulturno-umetnički program u kome su nastupili folklorni anasmbl, izvorne grupe, vokalni interpretatori, glumci i pesnici.

Međunarodni praznik rada u Jadru nije obeležen održavanjem organizovanih skupova, kao ni prethodnih desetak godina, ali je kiša uticala da mnogobrojna izletištia u lozničkom kraju imaju manje gostiju nego ranije za Prvi maj .

Tršić, rodno mesto velikana naše kulture Vuka Karadzića, jedno od posebno omiljenih izletišta, ne samo Lozničana, naročito u dane prvomajskog praznika, nije ostao izletnika ali ih je zbog kišovitog vremena u zelenilu tog znamenitog mesta danas znatno manje nego inače.

Povemena kiša nije sprečila ni Čačane da, kako su činili i ranijih godina, u dobrom raspoloženju dočekaju tradicionalni radnički praznik.

Obeležavanje 1. maja u tom gradu počelo je u ranim jutarnjim časovima budilicom koju je na glavnim gradskim ulicama, a slavlje je nastavljeno u gradskom parku gde je Društvo za negovanje tradicija "Čačani" organizovalo je prvomajsko okupljanje uz igru, pesme i vruću rakiju.

Meštani obližnjeg Ljubića proslavu su počeli sinoć kod spomenika legendarnom junaku Tanasku Rajiću i crkve Svetog cara Lazara, uz logorsku vatru, roštilj i nastupe folklornih društava iz ovog mesta i gostiju koji su došsli sa KUD "Mirka Ginova" iz Demir Kapije u Makedoniji. Veselje je trajalo do prvih jutarnjih sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.