Tadić, Dačić odgovaraju na Insajder

Izvor: B92, 29.Nov.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić, Dačić odgovaraju na Insajder

Beograd -- Ministar policije nema informaciju da li postoji službena beleška o tome da je na policiju vršen pritisak da neke osobe ne budu u krivičnoj prijavi o vakcinama.

Ivica Dačić kaže da ne zna da li je u MUP zavedena službena beleška u kojoj se navodi da je sama policija utvrdila da postoji osnov sumnje da je 14 osoba učestvovalo u zloupotrebama prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gripa, a da je posle konsultacija sa tužilaštvom samo troje obuhvaćeno krivičnom prijavom.

Državni zvaničnici tvrde da u Srbiji nema zaštićenih, ali nemaju odgovor na pitanje gde su nestala neka lica sa policijskog spiska osumnjičenih za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa.

Prema saznanjima Insajdera u MUP-u Srbije postoji zavedena čak i službena beleška o tome da je na policiju vršen pritisak da se krivična prijava podnese samo protiv tri osobe sa spiska od 14 osumnjičenih, što se na kraju i desilo.

"Pa znate, kako ja sad ne znam, nemam podatak da li postoji tako nešto ili ne ali postupak je otprilike takav da policija i tužilaštvo treba da se usalglase", kaže ministar Ivica Dačić.

Po zakonu, policija je dužna da podnese krivičnu prijavu kada utvrdi da postoji osnov sumnje, a tužilastvo zatim odlučuje da li će tražiti dodatnu istragu, odbaciti krivičnu prijavu policije ili dalje procesuirati podizanjem optužnice. U ovom slučaju je policija praktično odustala od lica za koje je sama utvrdila da postoji osnov sumnje.

Insajder: Ali ono što nama nije jasno - policija je utvrdila da postoji osnov sumnje i policija je ta koja podnosi krivičnu prijavu...dakle zašto mi plaćamo policiju...

Dačić: Ne, policija to radi ... policija svoje podatke... policija to usaglašava sa tužilaštvom i tek na osnovu toga dolazi do pokretanja celog postupka, ali u svakom slučaju svako ko je kriv treba da odgovara, mislim da nema razloga da bilo ko bude zaštićen niti će biti.

Predsednik Srbije na pitanje da li će neko odgovarati za to što su neki izuzeti iz krivične prijave, kaže da to nije njegova nadležnost, ali tvrdi da u Srbiji nema zaštićenih.

"Ne postoji niko ko je zaštićen u Srbiji, ja nisam zaštićen u Srbiji evo to kažem sada pred svima vama, kažem pred sudijama i tužiocima kao građanin Srbije. To znači da nijedan građanin nezavisno od obavljanja svoje funkcije nije zaštićen i neće biti tako ni u budućnosti", kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

Osim Svetlane Vukajlović, bivše direktorke RZZOa, Vladimira Gravare, bivšeg direktora Jugohemija farmacije, i Ljubomira Pavićevića, vlasnika firme Detap, protiv kojih je podneta krivična prijava i koji su i uhapšeni, prema saznanjima Insajdera, na policijskom spisku osumnjicenih između ostalih su bili i bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević, zatim njegove saradnice Zorica Pavlović i Nevena Karanović, kao i direktorka Jugohemije Smiljka Mileusnić Adžić.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.