Tabakovićeva pisala Dačiću i objasnila visoku inflaciju

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2013, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabakovićeva pisala Dačiću i objasnila visoku inflaciju

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković uputila je pismo premijeru Ivici Dačiću u kome objašnjava razloge zbog kojih je inflacija iznad navedene gornje granice, piše "Blic". Tabakovićeva je vladu upoznala i sa merama koje su do sada preduzete i koje se moraju preduzeti da bi se obezbedila niska i stabilna inflacija.

"U skladu sa Sporazumom o ciljanju inflacije između vlade i NBS, bili smo dužni da objasnimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << razloge zbog kojih je inflacija iznad navedene gornje granice i da vladu upoznamo sa merama koje smo do sada preduzeli i onima koje se moraju preduzeti da bi se obezbedila niska i stabilna inflacija u srednjem roku, a i da iznesemo naša očekivanja kad je u pitanju vreme u kome će se inflacija vratiti u okvire dozvoljenog odstupanja od cilja", izjavila je Tabakovićeva.

Ona je naglasila da rizici za vraćanje inflacije u okviru dozvoljenog odstupanja od cilja ne postoje ukoliko se "rešimo površnosti, neznanja, rasipanja i zloupotrebe svih vrsta u svojim dvorištima, ne deleći savete drugima". Ona je kazala da Izvršni odbor NBS procenjuje da je rast inflacije u prethodnom periodu, pre svega, posledica izuzetno visokog rasta cena hrane, depresijacije dinara i efekata povećanja poreza na dodatu vrednost i akciza.

Rastu inflacije doprinela je i visoka javna potrošnja u izbornoj godini, ali i nepovoljna kretanja u međunarodnom okruženju. S obzirom na visoko učešće hrane u indeksu potrošačkih cena - 38,8 odsto, inflacija u Srbiji je na cenovne šokove ove grupe proizvoda posebno osetljiva, podsetila je ona.

Pored toga, zbog zatečenih sistemskih rešenja, cene hrane kod nas su znatno nestabilnije nego u zemljama u okruženju, što se vidi i iz njihovog višeg rasta u navedenom periodu. Ona je naglasila da će brzina vraćanja inflacije ka cilju u velikoj meri zavisiti i od predstojeće poljoprivredne sezone - ako ona bude prosečna, znatno smanjenje inflacije očekuje se već od drugog tromesečja 2013. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Guvernerka traži pomoć vlade

Izvor: Politika, 23.Jan.2013, 16:00

U pismu vladi Tabaković ukazuje šta treba da se preduzme, kako bi NBS svojim merama mogla da vrati inflaciju u ciljani okvir ..Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković uputila je pismo premijeru Ivici Dačiću u kome NBS objašnjava razloge zbog kojih je inflacija iznad gornje granice utvrđene...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.