Stranke vladajuće koalicije podržavaju predlog sporazuma

Izvor: Press, 21.Apr.2013, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke vladajuće koalicije podržavaju predlog sporazuma

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije danas je jednoglasno podržalo parafiranje "prvog sporazuma o normalizaciji odnosno o omekšavanju odnosa Beograda i Prištine".

Predsednik te stranke i premijer Srbije Ivica Dačić naglasio je da taj sporazum nije dogovor o severu Kosova već o srpskom narodu koji živi u pokrajini i ponovio da sporazum svakako nije priznanje nezavisnosti Kosova.

Prema njegovim rečima, tek treba da uslede razgovori o statusu Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pravoslavne crkve i srpskih verskih i kulturnih objekata, povratku raseljenih osoba, pitanju imovine, ali i o energetici, telekomunikacijama i drugim temama koje su u vezi sa sprskim narodom na KiM.

Dačić je ponovio da je predlogom sporazuma postignuto "najviše što je moglo, više nego što se očekivalo i u Briselu", kao i da je on manje zlo nego "ponovno vraćanje u poziciju da se o nama odlučuje bez nas, imajući pri tome u vidu realnu mogućnost za intervenciju protiv Srbije".

Premijer je ponovio da delegacija Beograda nije pregovarala sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, već sa celim zapadom i da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova pa makar to bilo po cenu evropskih intregracija.

Srpska napredna stranka donela je na sednici Glavnog odbora odluku da njeni članovi u Vladi Srbije podrže predlog sporazuma iz Brisela, a ukoliko se ne "uspostavi jedinstvo naroda, jedinstvo ljudi u Srbiji" o prihvatanju sporazuma, SNS ne isključuje mogućnost raspisivanja referenduma o tome pitanju.

Predsednik SNS i vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da sporazum ne priznaje nikakvu nezavisnost Kosova, kao i da je u datim okolnostima to najviše što je moglo da se učini.

On je napomenuo da su Srbi južno od Ibra zadovoljniji sporazumom nego Srbi na severu, ali da znaju da će SNS uvek štititi njihove interese.

Vučić je dodao da niko ne može da kaže da je sporazum katastrofalan i da je spreman da razgovara sa svima u opoziciji, ali ne i sa onima koji uslovljavaju.

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas na osnivačkoj skupštini URS da su prilike za bolji sporazum sa Prištinom propuštene pre deset ili petnaest godina, kao i da je ono što je prafirano u Briselu maksimum koji je Beograd mogao da izdejstvuje.

On je istakao da bi, da se sa sporazumom još čekalo, situacija za Beograd bila još gora, poručivši da je bilo važno da se napravi sporazum kako bi se Srbija okrenula budućnosti i da ne zaboravi i Srbe sa severa Kosova i one južno od Ibra.

Prema njegovim rečima, sporazum sa Prištinom nije idealan, ali obezbeđuje trajan mir i stabilnost na KiM, i u ovim okolnostima maksimalnu zaštitu prava Srba koji tamo žive.

Demokratska stranka podržaće predlog sporazuma Beograda i Prištine i u parlamentu će glasati za taj dokument, pod uslovom da vlast narodu kaže da se time de fakto priznaje nezavisnost Kosova, rekao je juče predsednik demokrata Dragan Ðilas.

Poslanička grupa "Zajedno za Srbiju" ocenila je danas da parafiranje predloga sporazuma u Briselu između premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija otvara prostor za suštinsko uređenje odnosa Srba i Albanaca.

Sednica Vlade na kojoj će se o tome raspravljati biće održana sutra, a sednica Narodne skupštine u sredu ili četvrtak i u tom periodu bi trebalo da bude obavljen razgovor sa Srbima na Kosovu, najavio je Vučić.

S druge strane Demokratska stranka Srbije pozvala je danas predsednika Republike i Vladu Srbije da podnesu ostavke i zatražila hitno raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za ili protiv briselskog sporazuma.

Potpredsednik DS S Slobodan Samardžić izjavio je danas da aktuelna vlast ne govori istinu kada tvrdi da je briselski dokument najbolje rešenje u ovom trenutku.

Pristalice Dveri i drugih desničarskih organizacija, koji su danas protestovali u centru Beograda, takođe su zatražile ostavke državnog vrha i raspisivanje referenduma, poručivši da su potpisivanjem predloga sporazuma u Briselu "vlasti izdale srpski narod i prodali Kosovo i Metohiju".

Oni su pozvali ministre i poslanike da se pridruže novom protestu koji su najavili za sutra.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Dačić: Tražimo saveznike

Izvor: Politika, 21.Apr.2013

Svaki put kada sam išao ka kancelariji Ketrin Ešton osećao sam se kao da idem na streljanje, ali za narod se mora boriti, rekao srpski premijer ..Predsedništvo Socijalističke partije Srbije je jednoglasno podržalo parafiranje prvog sporazuma o normalizaciji odnosno o omekšavanju odnosa Beograda...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.