Štab za vanredne situacije

Izvor: RTS, 13.Maj.2011, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štab za vanredne situacije

Srbija će dobiti Republički štab za vanredne situacije, koji će se baviti koordinacijom, zaštitom i spasavanjem u vanrednim situacijama. Na čelu Štaba biće ministar Ivica Dačić.

Vlada Srbije donela je odluku o obrazovanju Republičkog štaba za vanredne situacije, u čijoj nadležnosti će biti koordinacija, zaštita i spasavanje u vanrednim situacijama na teritoriji države, saopštilo je Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unutrašnjih poslova.

Na čelu štaba biće ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kao komandant, dok će načelnik štaba biti načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva.

Štab za vanredne situacije činiće članovi Vlade, ministri i njihovi saradnici iz svih ministarstava, kao i stručni radnici MUP-a, Vojske Srbije, Crvenog krsta Srbije i Gorske službe spašavanja Srbije.

U sastavu Štaba naći će se i predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda i republičkog seizmološkog zavoda, javnih preduzeća i drugih pravnih lica, humanitarnih organizacija, udruženja građana i ustanova u čijem delokrugu su poslovi od značaja za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama.

Jedno od glavnih zaduženja Republičkog štaba biće i podnošenje predloga Vladi Srbije za proglašenje vanredne situacije za teritoriju Srbije ili njen deo, budući da odluku o tome donosi Vlada.

Kako je saopšteno iz MUP-a, formiranje Štaba je temelj za buduću Nacionalnu platformu za smanjenje rizika od katastrofa, putem koje će se prvi put sistematski pristupiti toj oblasti.

Nacionalna platforma će biti stvorena u skladu sa preporukama Hjogo okvira za delovanje, ustanovljenog tokom Svetske konferencije o smanjenju rizika od katastrofa 2005. godine i programskog dokumenta UN za smanjenje rizika te vrste.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.