Srpsko-hrvatski policijski link

Izvor: RTS, 06.Sep.2010, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-hrvatski policijski link

Uspostavljanjem zaštićenog video-linka između srpske i hrvatske policije počeo projekat regionalnog centra za razmenu operativnih informacija. Čvrsta saradnja je već postojala u praksi, a sada je ozvaničena, rekao Ivica Dačić.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Tomislav Karamarko razgovarali su putem zaštićenog video-linka posredstvom kog će se ubuduće odvijati komunikacija policije na relaciji Beograd-Zagreb.

Odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na pitanja novinara iz Hrvatske, ministar Dačić je rekao da do sada nema podataka o tome da su u tri krivična dela za koja se do sada Kalinić tereti, učestvovali državljani Hrvatske.

Govoreći o istrazi koja se tiče "Hipo Alpe Adria" banke, Dačić je rekao da je u razgovoru sa austrijskim ministarstvom došao do saznanja da, kada je reč o državama zapadne Evrope, glavni svedoci dolaze iz Hrvatske.

Dačić je istakao spremnost srpske policije da učestvuje u do sada, kako su u austrijskom ministarstvu rekli, možda najvećoj istrazi koju su vodili i napomenuo da do sada nema podataka o pranju novca Darka Šarića.

"Ta istraga je na samom početku i do sada austrijsko ministarstvo nije došlo do dokumenata o pranju novca Darka Šarića što ne znači da ih i nema s obzirom da je reč o izuzetno obimnoj dokumentaciji", rekao je Dačić.

Uspostavljanje linka je, kako je saopšteno, početak projekta regionalnog centra za razmenu operativnih informacija i neposredne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Borba protiv organizovanog kriminala predstavlja konkretnu pretnju, pa je pitanje borbe protiv takve vrste kriminala, takođe, konkretno", kazao je ministar policije Hrvatske Tomislav Karamarko, dodavši da se odnosi između dve države mogu menjati, ali da za borbu protiv organizovanog kriminala, saradnja policijskih uprava mora biti na visokom nivou.

Karamarko je istakao da, ako su kriminalne strukture u regionu dobro povezane, policije moraju u tome biti bar korak ispred.

"Saradnja srpske i hrvatske policije je na visokom nivou, uspešno je realizovan sporazum o izručenju ekstradicijom Sretka Kalinića, a uspostavljanje zaštićenih linija omogućiće brzu i efikasnu razmenu informacija", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da je čvrsta saradnja već postojala u praksi, a da je sada ona ozvaničena.

Prvi čovek srpske policije naveo je da će postojati tri linije putem kojih će komunicirati ministri, direktori policija i kriminalistička policija Srbije i Hrvatske, a da je u sledećoj fazi predviđena razmena informacija, praćenje kriminalnih grupa, stvaranje pravnih pretpostavki za izdavanje zajedničkih naloga za hapšenje.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović nazvao je taj događaj pravim početkom jedne iskrene i otvorene saradnje policijskih službi dve države.

Veljović je izrazio uverenje da će ovaj primer slediti i druge zemlje u regionu i šire i dodao da je nedavno imao razgovor sa austrijskim direktorom policije koji je izrazio interesovanje za učestvovanje u ovakvom projektu.

"Ovim još jednom potvrđujemo da organizovani kriminal nema granice, ali da ima načina da mu se može suprostaviti", zaključio je Veljović.

Ko je "zemuncima" izdao dokumenta?

Upravnik hrvatske policije Oliver Grbić izjavio je u razgovoru putem video-linka da se istražuje ko je pripadnicima zemunskog klana izdao dokumenta u Hrvatskoj.

"Istraga je na samom vrhuncu i za desetak dana bi trebalo da lociramo gde su im izdata dokumenta i identifikujemo osobe koje su im pružale logističku podršku", rekao je upravnik hrvatske policije odgovarajući na pitanja novinara koji su prisustvovali razgovoru.

Grbić je ukazao na to da su dosadašnja istraživanja pokazala da pripadnicima zemunskog klana dokumenta nisu izdata samo u policijskoj upravi, već i u diplomatsko-konzularnim odeljenjima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Promovisan zaštićeni audio-video link na relaciji Beograd-Zagreb.

Izvor: TV Avala, 06.Sep.2010

Od danas brža, efikasnija i operativnija saradnja policije Srbije i Hrvatske.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.