Srpski zvaničnik Dačić govori o „realnosti na terenu“

Izvor: Southeast European Times, 27.Jan.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski zvaničnik Dačić govori o „realnosti na terenu“

Srpski zvaničnik Ivica Dačić kaže da je rešen da preuzme odgovornost da obezbedi ljudima „ono što im najviše nedostaje: ekonomski razvoj i pravdu u svim sferama“.

27/01/2012

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 27.1.2012.

Ivica Dačić ima dve uloge, u vladi je potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova, a takođe predvodi Socijalističku >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << partiju Srbije u koalicionoj vladi.

U ekskluzivnom intervjuu za SETimes on priznaje da je njegova dvostruka uloga izazov, s obzirom „da sve što se dešava na polju bezbednosti može da ima [političke] posledice, uključujući hapšenje osoba osumnjičenih za ratne zločine“. Na čelu njegove stranke je, na kraju krajeva, nekada bio Slobodan Milošević.

Dačić sa ponosom ističe da je poverenje javnosti u njegovo ministarstvo mnogo veće nego kada je počeo svoj mandat, a direktori Interpola i Evropola prisustvovali su proslavi obeležavanja dva veka srpske policije.

Kada je u pitanju Kosovo, Dačić tu vidi dva različita pitanja: rešavanje stvari koje se odnose na kvalitet svakodnevnog života i „trajno rešenje“, koje, kako kaže, „mora da bude pravedno: da se njime uzmu u obzir interesi svih strana“. Najbolje rešenje, kaže on, možda uključuje korekciju administrativne linije između centralne Srbije i Kosova. Vašington je, ukazuje on, „uvek govorio da treba sa poštujemo realnost na terenu, a ta realnost nam danas govori da postoje dva Kosova: srpsko i albansko“.

Što se tiče integracije u EU, Dačić kaže: „Zadatak svih nas je da pronađemo kompromis i balans ... Srbija treba da uđe u EU, uprkos svim preprekama“. Međutim, postoje uslovi koje Srbija ne može da prihvati: „implicitno priznavanje Kosova, kao i svi pokušaji da se kosovski Srbi prisile da uđu u kosovske institucije“, kaže Dačić.

On odbacuje navode da Srbija troši više vremena unapređujući saradnju sa ruskim agencijama nego sa onim u Sjedinjenim Državama. Iako potvrđuje istorijski bliske odnose sa Moskvom, on za SETimes kaže: „Mislim da je vrlo važno da Srbija postavi neke ciljeve i unapredi odnose sa Sjedinjenim Državama, sa Nemačkom i sa ostalim zemljama članicama EU, uz očuvanje dobrih odnosa sa Rusijom. Ako neko kaže da je to nemoguće, onda bi trebalo da objasni kako Nemačka ima odlične odnose i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Državama?“

On dodaje: „Ja bih lično voleo da se grade partnerski odnosi sa Sjedinjenim Državama, zato što su one ključni faktor za rešavanje pitanja Kosova“.

Kada je u pitanju članstvo u NATO-u, „većina građana je i dalje protiv pridruživanja NATO-u i zato je parlament usvojio Deklaraciju o vojnoj neutralnosti. Međutim, to ne znači da Srbija ne bi trebalo da gradi i razvija odnose sa NATO-om kroz različite programe, kao što je Partnerstvo za mir“.

Srpska policija, kaže Dačić, učvršćuje odnose sa drugim policijama u regionu, a posebno sa susednom Hrvatskom. On dodaje: „Imamo dobru saradnju sa Makedonijom, Crnom Gorom, Bosnom, Rumunijom, Bugarskom, Mađarskom i Slovenijom“.

Dačić je dva puta posetio Tiranu i navodi: „Imamo odličnu saradnju sa Albanijom, [mada] je bilo nekih protivljenja oko te saradnje u našem parlamentu i u parlamentu Albanije“.

Veze sa Kosovskom policijom su potpuno drugo pitanje. „Nemamo saradnju zato što Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Zbog toga smo potpisali sporazume sa UNMIK-om i EULEKS-om i sarađujemo sa Kosovskom policijom kroz te sporazume.“

Dačić je vrlo entuzijastičan u pogledu jačanja veza sa američkim agencijama za borbu protiv kriminala. „Imamo fantastičnu saradnju sa FBI i DEA (Agencija za borbu protiv narkotika) i sa ostalim američkim bezbednosnim strukturama. Borba protiv kriminala ne postoji bez saradnje.“ On kaže da je potpisao više od 25 sporazuma sa zemljama u Latinskoj Americi, EU, Rusijom i Kinom. Najnoviji, se, kaže on, odnosi na Australiju.

Na temu slobode kretanja Dačić je za SETimes rekao: „Ukinuli smo vize sa Albanijom. Pasoši na graničnim prelazima sa Makedonijom više nisu potrebni, na moju inicijativu, a isto sam predložio za Albaniju i Hrvatsku“.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.