Srpski diletanti poželjni Zapadu

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jan.2015, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski diletanti poželjni Zapadu

Srbija je od sredine januara preuzela predsedavanje Oebsom i mada je ova pozicija dodatno dala na značaju srpskom ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, nekadašnji ambasador u Velikoj Britaniji Vladeta Janković kaže da je današnja srpska diplomatija "bolno i vapijuće diletantska".

- Dovoljno je videti nastupe naših diplomata, pogledajte kako Dačić govori engleski. Imali smo gafove Tomislava Nikolića >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sa žutim ljudima, a pogotovo ovaj Vučićev kada je rekao to što je rekao Davenportu. Nemojte misliti da ga Hamond (šef diplomatije Velike Britanije) nije pitao o tome. U diplomatiji se ne viče, ne govori se "lažovi". U Engleskoj kada hoće da kažu da neko laže onda kažu da je ekonomičan sa istinom - komentarisao je Janković za B92.

Učestali ispadi srpskih čelnika o kojima govori Janković daju za pravo nekadašnjem ambasadoru, ali je i činjenica da je optužba premijera Vučića da šef delegacije EU Majkl Davenport radi na rušenju srpske vlade, prošla bez većih posledica. Bar za sada. Janković to objašnjava time što je Zapadu pre svega stalo da od Srbije izdejstvuje ustupke u vezi sa Kosovom, pa je primena Briselskog sporazuma ključni uslov za otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja u pristupanju Srbije EU.

- Naravno da je sukob razrešen, veće stvari su u igri, a oni shvataju da smo im potrebni. Hoće da isteraju stvar sa Kosovom i zato su rekli - prvo Briselski sporazum pa sve ostalo. Koliko god su teški takvi incidenti su manje važni, ima važnijih stvari - dodao je Janković.

U tom svetlu treba gledati nastup šefa britanske diplomatije Filipa Hamonda prilikom boravka u Beogradu 15. januara kada je i pored teških optužbi na račun njihovog diplomate, pohvalio srpsku vladu.

- Po pitanju pregovaračkih poglavlja, važna je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova. Kada je reč o ispunjavanju te agende, moram da pohvalim angažman srpske vlade - rekao je Hamond.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.