Srbija preuzima predsedavanje OEBS-om

Izvor: Vostok.rs, 01.Jan.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija preuzima predsedavanje OEBS-om

01.01.2015. -

Predsedavanje Srbije će formalno početi 15. januara u Beču, prvom sednicom Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, kojoj će predsedavati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a Ministarski savet biće održan krajem godine u Beogradu, 3. i 4. decembra.

Rešavanje situacije u Ukrajini, zasnovano na poštovanju mirovnog sporazuma svih strana, biće prioritet Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kada preuzme predsedavanje OEBS-u u 2015. godini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, prenosi Tanjug.

Dačić je rekao, kako je navedeno u saopštenju OEBS, da predsedavanje predstavlja veliki izazov i priliku za Srbiju da iskoristi političku volju ka ciljevima OEBS-a, posebno u vezi sa postojećom krizom u Ukrajini, što nije bilo očekivano kada je Srbija izrazila volju da predsedava OEBS-u pre tri godine.

"Odgovor OEBS-a u takvim teškim okolnostima pokazuje da, kada je obdarena neophodnom političkom voljom, organizacija može da upotrebi svoje komparativne prednosti, da efikasno doprinese rešavanju izazova takvih kriza i da svedoči o značaju OEBS kao regionalnom bezbednosnom aranžmanu", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija namerava da sve svoje napore uloži u pronalaženje političkog rešenja trenutnih problema.

Srbiji će, takođe, prioritet biti rad na dugotrajnim sukobima, gde će preneti svoje sopstveno iskustvo kao zemlja koja je izašla iz sukoba i koja je bila u tranziciji prema demokratiji.

Dačić je istakao da je Srbija posvećena principima OEBS-a, kao i transparentnosti i efikasnosti u radu ka ciljevima OEBS.

Srbija je, kako je rekao šef srpske diplomatije, spremna da sprovode svoje prioritete u sve tri dimenzije i da radi na postizanju predviđenih ciljeva, od borbe protiv terorizma i boljeg upravljanja vodama do primene obaveza u oblasti zaštite ljudskih prava.

OEBS-u prvi put od osnivanja 1975. godine sukcesivno predsedavaju dve zemlje.

Švajcarska i Srbija zajedno su podnele kandidaturu za predsedavanje OEBS-u tokom 2014. i 2015. i formulisale načela saradnje tokom dvogodišnjeg predsedavanja u dokumentu nazvanom "Principi saradnje".

Tokom predsedavanja Srbije, OEBS obeležava 40 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta, što je prilika da se sumiraju rezultati do sada učinjenog i ispita da li postoji politička volja za stvaranje strateškog okvira za delovanje OEBS-a u periodu nakon 2015. godine.

OEBS, čije je sedište u Beču, deluje u tri oblasti - vojno-političkoj, ekonomsko-ekološkoj i ljudskoj. Njenih 57 država članica su iz Evrope, centralne Azije i severne Amerike i pokrivaju najveći deo severne hemisfere.

Organizacija je osnovana tokom hladnog rata kao forum za dijalog Istoka i Zapada pod nazivom Konferencija za evropsku bezbednost isaradnju (KEBS).

Izvor: rts.rs    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Baš Srbija

Izvor: Deutsche Welle, 01.Jan.2015

Prvog dana nove 2015. godine štampa na nemačkom jeziku se osvrće i na to da Srbija od ovog četvrtka predsedava OEBS-om, kao i na ponovo povećan broj potražioca azila sa Zapadnog Balkana...Austrijski Virtšaftsblat na svom onlajn portalu podseća da Srbija predsedavanje Organizacijom za evropsku...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.