Srbija ne želi da bude žrtva izbegličke krize

Izvor: Vesti-online.com, 15.Sep.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ne želi da bude žrtva izbegličke krize"

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji borvi u dvodnevnoj poseti Češkoj, apelovao je danas na Evropsku uniju da što pre dođe do nekog zajedničkog rešenja izbegličke krize jer, kako je rekao, ono što je sigurno je da Srbija ne želi da bude žrtva.

Nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Lubomirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Zaoralekom, Dačić je ocenio da se Srbija, kao i čitava Evropa suočava sa migrantskom krizom i da naša zemlja "nije ni u kakvoj vezi sa tom krizom osim što je tranzitna teritorija" istakavši da je kroz Srbiju prošlo 140.000 migranata, a da je 550 tražilo azil u Srbiji.

- Svi hoće da idu u zapadnu Evropu. Specifičan problem koji Srbija ima, koji je razlikuje od drugih zemalja, jeste da vi učvršćujete spoljne granice EU, odnosno Šengena, a nama migranti dolaze upravo iz EU, iz Grčke i Bugarska - rekao je Dačić, saopštenje MSP.

  - Prema kome onda mi da učvršćujemo naše ograde? - zapitao je on.

Srbija uvažava potrebe svake od zemalja EU da štiti svoje nacionalne interese, naveo je Dačić i dodao da "nismo prezadovoljni time što to ima simbolički loš značaj".

- Mi nećemo kvariti odnose sa tim zemljama i apelujemo na EU da što pre dođe do nekog zajedničkog rešenja. Ono što mi u Srbiji sigurno ne želimo, jeste da mi na kraju budemo žrtve - naglasio je Dačić.

On je istakao da je Srbija poštovala evropska pravila, u skladu sa obavezama kao zemlje kandidata i da je pokazala visok nivo odgovornosti o čemu svedoči i činjenica da nije bilo nikakvih antimigrantskih incidenata.

- Ovo je velika kriza sa kojom se EU suočava i zato ona mora da reaguje veoma ozbiljno i sa jasnim planom - rekao je Dačić istakavši da ni Srbija ni Češka ne mogu mnogo da utiču na to.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Dačić: Neprihvatljiv prijem Kosova u Unesko

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Sep.2015, 13:55

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina, i ukazao na važnost predstojećeg razmatranja inicijative za prijem Kosova u Unesko koja je neprihvatljiva za Srbiju...Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.