Srbija ključni partner u regionu, Kosovo prijatelj Amerike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2010, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ključni partner u regionu, Kosovo prijatelj Amerike

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa zamenikom državnog sekretara SAD, Džejmsom Stajnbergom.

Tokom razgovora zajednički je istaknuto zadovoljstvo dosadašnjim tokom saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosnih struktura Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i da praksu dobre saradnje treba nastaviti, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Stajnberg razgovarao s Tadićem

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg razgovarao je sinoć sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, potvrđeno je Tanjugu u Pres službi predsednika Republike.

Visoki američki državni zvaničnik izjavio je danas da je pohvalio napore koje Srbija i njen predsednik preduzimaju za rešavanje pitanja u regionu i za izgradnju evropske budućnosti Srbije.

Dačić je Stajnberga obavestio o političkoj situaciji u Srbiji, naglasivši da je Vlada stabilna i da je želja svih koalicionih partnera da se ona održi do kraja mandata.

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da Srbija ima dobru saradnju sa zemljama u regionu, što je osnovni preduslov za uspešnu borbu protiv kriminala.

Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe želi i dobru saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, KFOR-om, UNMIK-om i EULEKS-om , jer je cilj Srbije da se na Kosovu i Metohiji održi mir i osigura bezbednost svih građana, i Ministarstvo unutrašnjih poslova daće pun doprinos ostvarenju tog cilja, naglasio je Dačić.

Tokom razgovora pomenuto je i učešće pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Mirovnim misijama EU i povećanju broja naših pripadnika u misiji na Haitiju.

Dačić se tokom razgovora zahvalio i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država koja kroz mnogobrojne projekte podržava rad Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podrška liderima

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg izjavio je danas da je Srbija ključni partner SAD u regionu. "Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Srbije su odlični", ocenio je Stajnberg u intervjuu Tanjugu.

On je istakao da njegova poseta Balkanu predstavlja podršku liderima u regionu za izgradnju zajedničke evropske budućnosti.

Za dobrosusedske odnose Kosova

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg izjavio je danas u Prištini da SAD podržavaju razvoj Kosova, istakavši da je "Kosovo prijatelj Amerike".

Stajnberg se danas u Prištini sastao sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem, ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem i predsednicima tri novoformirane opštine sa srpskom većinom.

Stajnberg je nakon susreta sa kosovskim predsednikom rekao da "SAD imaju posebnu vezu sa ljudima Kosova", da su "snažno posvećene" njihovom putu ka EU i da žele da "promovišu put Kosova ka viznoj liberalizaciji".

Zamenik američkog državnog sekretara je rekao da je sa kosovskim zvaničnicima razgovarao o značaju toga da "Kosovo izgradi dobrosusedske odnose".

"Radimo na izazovima. Pokušavamo da savladamo teškoće koje su još prisutne između vas i Republike Srbije", rekao je Stajnberg.

On je naveo da je sa kosovskim predsednikom razgovarao kako ojačati integraciju Kosova u EU i o "koracima koje SAD kao prijatelj Kosova mogu da preduzmu u dogovoru sa evropskim partnerima".

Stajnberg posetom Prištini završava balkansku turneju, kojom je boravio još u Ljubljani, Sarajevu i Beogradu.

"Srbija je ključni partner SAD u regionu", .rekao je visoki američki zvaničnik i dodao SAD podržavaju Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji. On je posebno istakao dobru saradnju dve države po regionalnim pitanjima, kao i u oblasti odbrane i saradnje policija.

Visoki američki državni zvaničnik je istakao zadovoljstvo naporima koje Srbija i njen predsednik preduzimaju za rešavanje pitanja u regionu i za izgradnju evropske budućnosti Srbije. Stajnberg je posebno pozdravio usvajanje Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Kada je reč o Kosovu, Stajnberg je rekao da se SAD, i pored razlika koje postoje između Vašingtona i Beograda oko pitanja statusa, zalažu za pronalaženje rešenja praktičnih pitanja građana na Kosovu.

Tadić: Bosni ne preti rat

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da se sa zamenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom saglasio da su netačne informacije da Bosni i Hercegovini preti rat.

"Ne radi se ni o kakvom ratu, situacija se dramatizuje, ne znam sa kojim ciljem. Treba identifikovati probleme racionalnim i demokratskim dijalogom tri naroda", rekao je Tadić novinarima u Medveđi.

Predsednik Srbije sinoć se sastao sa američkim zvaničnikom u Beogradu. Tadić je kazao da su razgovori sa Stajnbergom bili prijateljski i otvoreni, kao i da su se ticali situacije u BiH i na Kosovu.

Srpski predsednik je naveo da Srbija ima svoje legitimne nacionalne interese od kojih neće odustati.

"Pored dobre volje za saradnju sa EU, SAD i drugim zemljama, Srbija ima i svoje crvene linije, a jedna od njih je vezana i za Kosovo i Metohiju. Rekao sam da Srbija ne priznaje, niti će ikada priznati Kosovo i Metohiju, da smo privrženi ideji da se nastavi razgovor o Kosovu i Metohiji, da se nađe kompromisno rešenje koje ne podrazumeva da je jedna strana dobitnik, a druga gubitnik", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Stajnberg nije izneo stav SAD po pitanju Kosova tokom sinoćnjih razgovora.

"Što se tiče BiH, rekao sam da Srbija ne podržava bilo kakvu podelu te zemlje, smatram da bi to ugrozilo regionalnu stabilnost. Srbija ostaje snažno privržena Dejtonskom sporazumu što podrazumeva da je sve što se dogovore tri naroda i dva entiteta prihvatljivo i za Srbiju, ali ne može biti nametanja rešenja", rekao je Tadić.

Dodao je da je od Stajnberga dobio uveravanja da SAD ne žele da vode politiku nametanja rešenja u BiH, već da ohrabruju dijalog i politički proces.



Uoči dolaska u Srbiju, Stajnberg je u Sarajevu izjavio i da SAD "snažno pozdravljaju" odluku parlamenta Srbije da usvoji deklaraciju o zločinima u Srebrenici, kao i da će po dolasku u Beograd lično predsedniku Srbije Borisu Tadiću reći da SAD cene stav koji pokazuje opredeljenje Srbije za napredovanje na evropskom putu.

U Prištini, gde završava turneju po regionu, Stajnberg se danas sastaje sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem i šefom diplomatije Skenderom Hisenijem.

Stajnberg će posetiti i manastir Gračanicu, a u SO Gračanica će se sastati sa gradonačelnicima tri novoformirane opštine sa srpskom većinom. I prištinski mediji su javili da će na susretima, pored situacije na Kosovu, biti reči o uspostavljanju dijaloga Kosova i Srbije o praktičnim pitanjima.

Uoči balkanske turneje, Stajnberg je istakao da SAD i Evropska unija žele da se ubrza proces integracije severa Kosova. U sklopu posete regionu, od 6. do 8. aprila, Stajnberg je prvo posetio Ljubljanu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.