Slučaj Halilović, (ne)mirna Bosna

Izvor: RTS, 20.Sep.2016, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Halilović, (ne)mirna Bosna

General i bivši načelnik Glavnog štaba takozvane Armije Republike BiH Sefer Halilović kaže da sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj znači raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zapretio sukobom u kojem će Srpska brzo nestati ako se referendum održi. Predsednik RS Dodik smatra da Halilović preti praznom puškom, dok premijer Srbije Vučić kaže da je vidno zabrinut zbog izjava i pretnji miru, ali građanima poručuje da mogu biti mirni. Šef diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić poručuje da Srbija želi mir i stabilnost, ali da sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje RS.
Dok svojim biračima u kampanji za lokalne izbore poručuje da otvore oči i upale svetlo u svojim gradovima, Sefer Halilović pali vatru svojim izjavama. Za njega je predstojeći referendum o Danu Republike Srpske pokušaj da se odnese deo BiH. I neće, kaže, proći bez belaja.

"Republika Srpska može po svim parametrima da se održi 10–15 dana u nekom sukobu. Moja je molba – bolje da razgovaramo 100 godina nego dan da ratujemo. Ako nas Dodik dovede u situaciju da cepa BiH, neka zna da to neće proći s mirom", poručio je Sefer Halilović.
Na pitanje da li u BiH ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio: "Da, apsolutno."
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da Halilović "preti praznom puškom".
"On je bivši, penzionisani vojnik bez vojske, praznom puškom preti, nikakvih resursa nema. Isključivo ga treba posmatrati u funkciji političkog etabliranja, jer je on jedan od političara koji kod Bošnjaka, muslimana, nema značaj. Mislim da treba imati u vidu da je predsednik minorne partije, koja nema uticaja, mislim da nije nešto ni značajan u tom pogledu, ali da ne odslikava jedno raspoloženje kod bošnjačkih političara, to ne bih isključio", rekao je Dodik.
Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da ta izjava pokazuje gde je ratna retorika.
"Ratnu retoriku je prvi pokrenuo Bakir Izetbegović kada je rekao da mu je mir svet, ali da mu je svetija država i da će mir žrtvovati zbog države... Niti će ovde biti rata, niti oni to mogu da urade, ali ovim pretnjama treba prići ozbiljno", rekao je Ivanić.
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže: "Mi smo sigurni da RS nije ugrožena."
"Republiku Srpsku niko ne može da ugrozi. U svakom slučaju, svime čim raspolažemo spremni smo da je branimo od bilo kakvog ugrožavanja i zaštitimo građane, njihove živote i imovinu", rekao je Lukač.
Od Halilovića i poruka da Srbija ne može pomoći Srpskoj. Šef diplomatije Ivica Dačić, koji Halilovića karakteriše kao nezvaničnog portparola Bakira Izetbegovića, poručuje da je Srbija dovoljno jaka da odbrani sebe, a da neće dozvoliti ni uništenje RS ako bude napadnuta. Da su hteli kompromis, kaže Dačić, Ustavni sud je mogao da promeni bar jedan zarez u svojoj odluci.
Ali njima nije važan kompromis, već izgovor za ratne namere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju, poručuje šef srpske diplomatije i poziva međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da je Srbiji u interesu mir u regionu.
"Uložićemo maksimalne napore da se priča o ekonomiji, da se priča o razvoju, o napretku, ali ako neko hoće da ubija Srbe, da ubija našu decu i da očekuje da Srbija to posmatra mirno sa ove strane i da ništa ne preduzme i ne bori se za opstanak RS i svog naroda... Ne može tako nešto da očekuje", rekao je Stefanović.
Premijer Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog izjava i pretnji miru i poručio da građani mogu biti mirni jer Republika Srpska neće nestati.
Komandant takozvane Armije BiH bio je i ministar u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Osnivač je paravojne formacije Patriotska liga, odnosno Zelenih beretki. U najkraćoj optužnici Haškog tribunala optužen je po principu zapovedne odgovornosti za kršenje zakona i običaja ratovanja tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba, kada su ubijena 62 hrvatska civila.
Poručivao je: "Nema tog suda koji me može osuditi" i tvrdio da iza zločina u Grabovici između ostalih stoji Alija Izetbegović. Presuda je bila oslobađajuća.
Predstavnici Srba su svojevremeno tvrdili da Tribunal ima dovoljno dokaza da proširi optužnicu i za zločine nad sarajevskim Srbima 1992. i 1993.
"Mislim da je ovo sve izraz nemoći Sarajeva, koje pokušava da u poslednjim danima pred referendum podigne atmosferu, da podigne temperaturu... Ja ne vidim da će se nešto dramatično događati na dan referenduma i posle referenduma. Moguć je poneki incident, ali nekog rata apsolutno ne može biti na prostorima BiH, zato što su za rat potrebna odobrenja iz Vašingtona i Brisela", rekao je vojni analitičar Miroslav Lazanski.
Upitana za reakciju na retoriku koja dolazi iz BiH i izjavu Sefera Halilovića, portparolka visoke predstavnice EU rekla je da se stav Brisela nije promenio od zajedničke izjave visoke predstavnice Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana od subote.
Oni su tada pozvali strane u BiH da se uzdrže od svih akcija koje vode ka eskalaciji i pozvali institucije da pitanje referenduma reše u dijalogu, poštujući vladavinu zakona i postojeće ustavne okvire. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sarajevo: Srpska će nestati!

Izvor: Večernje novosti, 20.Sep.2016

Beograd i Banjaluka na stalnoj vezi zbog pretnje ratnog generala bih da će posle referenduma uništiti RS. Dačić: nećemo im dozvoliti vojni napad, Halilović je portparol Izetbegovića RATNOHUŠKAČKA izjava nekadašnjeg komandanta armije BiH Sefera Halilovića koji je zapretio...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.