Savet bezbenosti u utorak o Kosovu, Dačić na sednici

Izvor: Blic, 19.Avg.2012, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbenosti u utorak o Kosovu, Dačić na sednici

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće u utorak, 21. avgusta, najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki muna o Kosovu i Metohiji, a na sednici će govoriti i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Sa premijerom Srbije, kako je Tanjugu ranije rečeno u Dačićevom kabinetu, sednici na Ist riveru prisustvovaće i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Ban je u najnovijem redovnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izveštaju ocenio da je situacija na Kosovu u prethodna tri meseca bila generalno mirna, ali i dalje krhka, a da posebno zabrinjavaju incidenti koji su se dogodili tokom proslave Vidovdana. Dodaje da i dalje kao problem ostaje mali broj povratnika na Kosovo.

U izveštaju, koji je Tanjug ranije dobio iz Banovog kabineta, ističe se da je najviše incidenata bilo u danima kada je proslavljan Vidovdan, uz posebno pominjanje sukoba kosovske policije sa fudbalskim navijačima koji su došli na Kosovo, kao i kamenovanje autobusa sa srpskom decom koji je išao u Gračanicu.

Prvi čovek UN u izveštaju navodi da su navijači izazvali incident, ali da postoji bojazan da je kosovska policija upotreba neproporcionalnu silu prilikom intervencije, u kojoj je koristila i vatreno oružje.

Podseća se i na napad koji su izvršili Albanci, kada je kamenovan autobus sa decom koja su išla u Gračanicu, prilikom čega je povređeno šesnaestoro dece starosti od osam do šesnaest godina, od kojih je dvoje prebačeno u bolnicu.

Ban kao pozitivno navodi napredak postignut u rasvetljavanju sudbine nestalih lica, pošto su identifikovani ostaci devet osoba, dok je za jednu osobu ustanovljeno da je živa i da se nalazi u inostranstvu, ali se još 1.774 osobe vode kao nestale.

On je u izveštaju pozdravio konkretne rezultate nastale iz dijaloga Beograda i Prištine, ali je i izrazio zabrinutost zbog problema sa implementacijom nekih od njih.

Generalni sekretar UN posetio je Beograd i Prištinu 23. i 24. jula, u okviru balkanske turneje i istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine i postizanja rešenja kroz kompromis.

Povezane vesti: Dačić za učešće UN u dijalogu Beograda i Prištine Sejdiju i Tači razgovarali sa ambasadorima o rezoluciji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.