Saučešća povodom smrti Dobrice Ćosića

Izvor: RTS, 18.Maj.2014, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saučešća povodom smrti Dobrice Ćosića

Stižu telegrami saučešća povodom smrti akademika Dobrice Ćosića. Saučešće Ćosićevoj porodici uputili prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ministar kulture Ivan Tasovac, predsednik DS-a Dragan Đilas, akademik Matija Bećković, književnik Milovan Vitezović i mnogi drugi.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je najdublje i najiskrenije saučešće povodom smrti Dobrice Ćosića, njegovoj porodici. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Dobrica Ćosić je bio intelektualna snaga srpskog naroda, jedan od naših najvećih književnika, i partizan i Srbin, i komunista i demokrata, i običan čovek i državnik", rekao je Dačić.

Kako je dodao, Ćosić je objasnio je zbog čega je sunce daleko, koji su, zapravo, naši koreni, upozorio na deobe, opisao i vreme smrti i zla, bio i grešnik i otpadnik i vernik.

"Zalagao se za promene, spoznao vreme vlasti, ali i zmija, razumeo Kosovo, proučavao srpsko pitanje u dvadesetom veku, upitao se šta je izazvalo rat u Bosni", dodao je Dačić.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je u svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanja, uputio telegram saučešća porodici Dobrice Ćosića, koga je označio kao jednog od najznačajnijih srpskih književnika druge polovine 20. veka.

"Srpska kultura izgubila je najautentičnijeg autora srpske golgote i vaskrsa od pre sto godina i mnogih drugih dela dok je društvena scena ostala bez istaknutog antifašističkog borca i veoma važnog svedoka našeg dinamičnog i teškog vremena", ocenio je Tasovac.

Akademik Matija Bećković izrazio je duboko žaljenje zbog smrti Dobrice Ćosića, ocenivši da je reč o velikom epskom pesniku srpskog naroda i jezika i "najznačajnijem Srbijancu posle Drugog svetskog rata".

"Naš zajednički prijatelj, Milovan Đilas rekao mi je jednom prilikom da je Dobrica Ćosić najznačajniji Srbijanac posle Drugog svetskog rata. Pošto je to kazao neko pozvaniji od mene da to kaže, meni preostaje da mu se pridružim", rekao je Tanjugu Bećković.

"Ima duboke simbolike i u tome što se njegova smrt poklopila sa najnovijom kataklizmom Srbije koju je opevao", dodao je Bećković povodom smrti velikog srpskog pisca i političara.

Legenda srpskog novinarstva, publicista Slava Đukić, autor već dve knjige o Dobrici Ćosiću rekao je u izjavi Tanjugu da je Ćosić "deo istorije srpskog naroda" i podsetio na izuzetnu produktivnost pisca koji je radio do poslednjeg dana.

"Bolovao je od svih bolesti koje se mogu zamisliti, ali je opstajao i produžio je život koji je bio vrlo produktivan", kazao je Đukić.

Dobrica Ćosić je "čovek epohe koju je označio kao ljudsko dobro, ali i kao vlast, zlo i zmiju", rekao je upravnik Biblioteka Matice Srpske i dopisni član SANU Miro Vuksanović povodom vesti o smrti poznatog književnika i političara.

"Stvorio je malo moravsko čovečanstvo. Kao pisac će biti pamćen dok je srpskog jezika, međutim, kao političar će trajati kraće. I to je dobro za ukupnu srpsku kulturu. Kao čovek je bio prijatan, duhovit i zavodljiv. Bio je prorok, ostvario se njegov pesimizam", naveo je Vuksanović.

Književnik Milovan Vitezović je reagujući na smrt Dobrice Ćosića ocenio da tom srspkom piscu pripadaju poslednje decenije 20. veka.

"Kao što je prvi deo 20. veka pripao Bori Stankoviću, kao što je sredina veka pripala Ivi Andriću i Milošu Crnjanskom, tako su poslednje decenije 20. veka među srpskim romanopiscima pripale Dobrici Ćosiću", rekao je Vitezović.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas uputio je telegram saučešća porodici Dobrice Ćosića.

"Odlaskom Dobrice Ćosića Srbija je izgubila ne samo jednog od najuticajnijih književnika druge polovine 20. veka već, pre svega, društvenog hroničara i mislioca", naveo je Đilas u telegramu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.