Sartid prvi na spisku za istragu

Izvor: B92, 03.Sep.2012, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sartid prvi na spisku za istragu"

Beograd -- Prva na spisku spornih privatizacija koja će biti ispitana je privatizacija Sartida. SPS se ne plaši nikakvih hapšenja, kaže predsednik vlade Ivica Dačić.

Dačić je gostujući u Kažiprstu B92 rekao da od danas počinje istraga spornih privatizacij, i da je formiran tim od najmanje 60 pripadnika kriminalističke policije koji će raditi na tome.

Prema njegovim rečima, ispitaće se više od dvadeset slučajeva privatizacija, a u nekima su obavljene i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predistražne radnje.

Dačić je rekao da ne postoji nikakav spisak nezakonitih privatizacija, već samo spisak firmi čija će privatizacija biti proveren, istakavši da niko nije unapred kriv i da će se videti da li su sprovođene u skladu za zakonom.

Sartid je prodat američkoj komapniji Ju-Es stil 31. marta 2003. godine, direktnom pogodbom za 23 miliona dolara Dva dana kasnije u Srbiju je došao državni sekretar SAD Kolin Pauel.

Tokom 2003. i 2004. godine vodile su se brojne polemike o prodaji smederevske železare, svoje nezadovoljstvo su tada iskazivali i nemački ambasador u Beogradu kao i pojedini analitičari, dok su predstavnici vlasti i nadležnih sudova tvrdili da je to bio dobar posao.

Krajem januara ove godine Vlada Srbije otkupila je Železaru Smederevo od američkog Ju Es stila za jedan dolar. Poslednjih godina je zbog ekonomske krize železara drastično smanjila svoju proizvodnju.

"Sartid" je prodat za nešto više od 20 miliona evra i od te privatizacije nedostaje najmanje sto miliona.

"Baš ne zanima ko je kriv za Sartid i koliko će daleko ta istraga ići, baš me zanima i da li će doći do SAD", rekao je on. Ističući da se mora utvrditi ko je kriv, Dačić je izrazio očekivanje da će vrlo brzo biti poznati rezultati istrage.

"Smatram da je najveći deo privatizacija bio pljačka države, ali i pljačka naroda. To je bilo (privatizacija) u proteklom periodu 'sveto pismo' i time smo se ponosili, jer je to bio raskid sa Miloševićevim režimom, a sad svi koji su to govorili kažu da sam ja kriv za te privatizacije", naglasio je predsednik vlade.

Dačić je napomenuo da Socijalistička partija Srbije nije učestvovala u spornim privatizacijama, dodavši da su upravo privatizacije bile veoma važne u politici i merama prethodne vlasti.

"Privatizacije su bile nešto sa čime smo se ponosili, a ne nešto što treba da preispitujemo. Sada smo se setili kada je to doneo neko iz Brisela, a sve to je ranije govorio i Savet za borbu protiv korupcije", kazao je Dačić i podsetio da se o tim stvarima čulo od nekadašnje predsednice saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać.

Komentarišući nedavnu posetu izvestioca Evropskog paralamenta za Srbiju Jelka Kacina Dačić je rekao da je trebalo da sve kritike na račun Srbije iznese "na politički način".

"Meni je sumnjivo zašto on zastupa neke interese...Nemojte tako da mi delite lekcije", kazao je Dačić i zapitao da li Evropski parlament nema baš nikakve veze sa korupcijom.

Gost Kažiprsta u utorak, 4. septembra biće prvi zamenik predsednik vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Nenadić: Najviše posla upravo za policiju

Programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić izjavio je, gostujući u Vestima TV B92, da će u procesu preispitivanja privatizacija pojedinih preduzeća najviše posla biti za policiju, koja treba da istraži da li je bilo kriminalnih radnji.

Prema njegovim rečima, to preispitivanje neće biti lako i ono bi moglo da potraje, jer je reč o različitim slučajevima i već se vode neki sudski postupci i sporenja oko prava na naknadu štete.

Nenadić je naveo da ponajmanje ima privatizacija koje su bile po zakonu o privatizaciji, već su uglavnom to bili slučajevi gde je prodavan kapital države i malih akcionara na neki drugi način i gde su prodavana preduzeća u restrukturiranju.

On kaže i da je zajedničko u svim slučajevima privatizacije o kojima vlada ovih dana mora da razmišlja kako da ih reši, to da su se nalazili u izveštajima Saveta za borbu protiv korupcije.

Na spisku privatizacija koji se pojavljuju u medijima ima i slučajeva koji i nisu privatizacije, poput koncesija za auto-put Horgoš - Požega, naveo je Nenadić i ocenio da je u toj oblasti do sada izgubljeno mnogo vremena, ali da je u najmanju ruku moguće započeti i pokrenuti te stvari sa mrtve tačke.

"Većina svedoka i učesnika u tim radnjama su i dalje živi i zdravi i mogu da kažu šta se dešavalo", rekao je Nenadić.

Nenadić je, ipak, primetio da bi moglo da se dogodi da u nekim pitanjima, ako je reč o krivičnoj odgovornosti, dođe do zastarevanja, ali da ni sada nije kasno za preispitivanje.

On smatra i da je potrebno razmotriti i sa Briselom šta je to što se očekuje i što je moguće uraditi do sledećeg izveštaja Evropske komisije.

Nenadić je podsetio da je Srbija lane dobila od Evropske komisije preporuke o prioritetima, da Srbiji nedostaje procesuiranje korupcije na visokom nivou i izrazio uverenje da će vlada što pre izaći sa predlozima antikorupcijskih propisa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Da li će istraga o Sartidu stići i do SAD?

Izvor: Kurir, 03.Sep.2012

SPS se ne plaši nikakvih hapšenja, jer nije učestvovala u spornim privatizacijama, kaže premijer Srbije Ivica Dačić..BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je prva na spisku spornih privatizacija koja će biti ispitana  privatizacija Sartida...Dačić je rekao da od danas počinje...

Nastavak na Kurir...

Dačić: Sartid prvi na spisku za istragu

Izvor: Blic, 03.Sep.2012

Prva na spisku spornih privatizacija koja će biti ispitana je privatizacija Sartida. SPS se ne plaši nikakvih hapšenja, kaže premijer Ivica Dačić...Dačić je gostujući u Kažiprstu B92 rekao da od danas počinje istraga spornih privatizacija, i da je formiran tim od najmanje 60 pripadnika kriminalističke...

Nastavak na Blic...

Dačić: Prvo na provjeru ide privatizacija Sartida

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Sep.2012

Na listi poduzeća čija će privatizacija biti ispitana u narednom periodu na prvom mjestu je "Sartid", izjavio je danas srpski premijer i ministar policije Ivica Dačić. Dačić je rekao da ne postoji nikakav spisak nezakonitih privatizacija već samo spisak firmi čija će privatizacija biti provjerena,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: „Sartid” prvi na spisku za proveru

Izvor: Politika, 03.Sep.2012

BEOGRAD – Na listi preduzeća čija će privatizacija biti ispitana u narednom periodu na prvom mestu je „Sartid”, izjavio je danas premijer i ministar policije Ivica Dačić...Dačić je rekao da ne postoji nikakav spisak nezakonitih privatizacija već samo spisak firmi čija će privatizacija...

Nastavak na Politika...

Dačić: "Sartid" prvi na spisku za proveru

Izvor: Studio B, 03.Sep.2012

Na listi preduzeća čija će privatizacija biti ispitana u narednom periodu na prvom mestu je "Sartid", izjavio je premijer i ministar policije Ivica Dačić. ..Dačić je rekao da ne postoji nikakav spisak nezakonitih privatizacija već samo spisak firmi čija će privatizacija biti proverena. istakavši...

Nastavak na Studio B...

'Sartid prvi na spisku za istragu'

Izvor: medio.rs, 03.Sep.2012

Beograd -- Prva na spisku spornih privatizacija koja će biti ispitana je privatizacija Sartida. SPS se ne plaši nikakvih hapšenja, kaže predsednik vlade Ivica Dačić.

Nastavak na medio.rs...

Pogledajte: Kako je Ivica Dačić odgovorio na pitanje o aferi "Agrobanka"

Izvor: Blic, 04.Sep.2012, 14:28

Izjava premijera Ivice Dačića kojom odgovara na pitanje o aferi "Agrobanka", koja je emitovana u emisiji RTS-a "Šta radite, bre", postala je veoma popularna na društvenim medijima Fejsbuku i Tviteru. Pogledajte kako se premijer snašao odgovarajući na nekoliko direktnih novinarskih pitanja. ..Jedan...

Nastavak na Blic...

Kakav gaf Ivice Dačića: Policija, policija...

Izvor: NaDlanu.com, 04.Sep.2012

Izjava premijera Ivice Dačića kojom odgovara na pitanje o aferi "Agrobanka", koja je emitovana u emisiji RTS-a "Šta radite, bre", postala je veoma popularna na društvenim medijima Fejsbuku i Tviteru. Pogledajte kako se premijer snašao odgovarajući na nekoliko direktnih novinarskih pitanja. .

Nastavak na NaDlanu.com...

Nezgodni novinar zbunio Dačića

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2012, 11:04

Izjava premijera Ivice Dačića kojom odgovara na pitanje o aferi "Agrobanka", koja je emitovana u emisiji RTS-a "Šta radite, bre", postala je veoma popularna na društvenim medijima Fejsbuku i Tviteru. Pogledajte kako se premijer snašao odgovarajući na nekoliko direktnih novinarskih pitanja...Znači,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.