Saradnja srpske i albanske policije

Izvor: RTS, 29.Apr.2011, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja srpske i albanske policije

Srbija i Albanija potpisale u Draču Sporazum o readmisiji, koji predstavlja korak dalje u saradnji dve države u oblasti unutrašnjih poslova, rekao ministar Ivica Dačić.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Albanije Bujar Nišani potpisali su u Draču Sporazum o readmisiji između dve države.

Taj sporazum predstavlja korak dalje u saradnji dve države u oblasti unutrašnjih poslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio je Dačić posle potpisivanja tog dokumenta, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Dačić je ocenio da su odnosi dve države u oblasti unutrašnjiih poslova dobri i da idu uzlaznom linijom, "što je značajan doprinos sveukupnoj stabilnosti u regionu".

Ministar je podsetio na potpisan Sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala koji podrazumeva saradnju posebno u brobi protiv ilegalne trgovine narkoticima, oružjem i ljudima.

Dačić je, takođe, podsetio i da su dve države, odlukama svojih vlada, međusobno ukinule vize, dodavši da je potrebno i da se donesu međudržavni sporazumi o ukidanju viza.

"U perspektivi, moja ideja je da naredni korak bude mogućnost da građani dve države putuju u naše dve zemlje bez pasoša, odnosno samo s biometrijskim ličnim kartama", rekao je srpski ministar.

Dačić je prethodno prisustvovao sastanku Regionalne inicijative za migracije, azil i izbeglice, kojoj Srbija od danas predsedava, a članice su Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, BiH i Hrvatska.

Posle foruma, Dačić se sastao i s predstavnicima Srba koji žive u Albaniji, sa kojima je razgovarao o problemima i detaljima u vezi sa njihovim statusom.

"Razgovarali smo o svim njihovim problemima i uopšte detaljima koji su vezani za njihov status, kao i o mogućnostima za pozitivno rešavanje njihovih zahteva za dobijanje našeg, odnosno dvojnog državljanstva", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da Srbija ima ne samo nacionalni interes, već i ustavnu obavezu da brine o svojim ljudima koji žive svuda u svetu, a samim tim i u Albaniji.

Prema njegovim rečima, u Albaniji živi nekoliko desetina hiljada Srba i veoma je značajno da im matica posveti odgovarajuću pažnju u očuvanju nacionalnog indentiteta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.