Saradnja na razminiravanju

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja na razminiravanju

Postignut dogovor Srbije i Hrvatske o saradnji po pitanju razminiravanja teritorije na kojoj su zaostale mine iz perioda ratnih sukoba devedesetih godina. Ivica Dačić istakao da tzv. humanitarno razminiravanje košta jedan evro po kvadratnom metru.

Potpredsednici Vlada Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Slobodan Uzelac, dogovorili su u Beogradu bližu saradnju dve zemlje o razminiravanju teritorije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kojoj su zaostale mine iz ratnih sukoba.

Dačić je novinarima u Palati Srbije rekao da Srbija i Hrvatska imaju slične probleme po tom pitanju i da su na njihovom rešavanju sarađivale i do sada.

Dačić je najavio da će i u budućnosti bliže sarađivati, odnosno da će kandidovati zajedničke projekte za donacije kod međunarodnih organizacija kao i da takozvano humanitarno razminiravanje košta jedan evro po metru kvadratnom.

Prema rečima Dačića, u 16 opština u Srbiji, posle NATO bombardovanja 1999. godine, ostalo je još 290 rizičnih i 110 sumnjivih lokacija sa zaostalim ubojnim sredstvima.

Posle NATO bombardovanja, na 44 lokacije ostale su 64 bombe na dubinama i do 20 metara, od kojih se neke nalazi u rekama Dunavu i Savi. Potpredsednik Vlade Srbije rekao je da je zbog rečnog saobraćaja veoma važno da se taj teren što pre očisti i dodao da se sumnja da se još 50 raketa nalazi na nekoliko desetina lokacija u Srbiji.

"U Đerdapskoj klisuri, na kraju Drugog svetskog rata, potopljena su 22 nemačka ratna broda, od kojih se za četiri zna da su na dno otišli sa eksplozivnim sredstvima", rekao je Dačić.

U MUP-u procenjuju da će rizična površina za humanitarno razminiravanje, u skladu sa međunarodnim standardima, iznositi 16 miliona kvadratnih metara. Ta površina uglavnom je zagađena kasetnom municijom.

NATO je kasetne bombe 1999. godine, van Kosova, bacao u Nišu, Kraljevu, Čačku, Preševu, Bujanovcu, Kuršumliji i u Sopotu.

Slobodan Uzelac, koji je i funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke, rekao je da je u Hrvatskoj pod minama oko 800 kvadratnih kilometara i da je to najčešće prostor na koji se vraćaju ljudi koji su ranije izbegli zbog ratnih dejstava.

Uzelac je pozvao sve ljude koji imaju bilo kakve informacije o rasporedu zaostalih mina na tim teritorijama da se jave hrvatskom Centru za razminiravanje.

Današnjem sastanku prisustvovali su direktor Centra za razminiravanje Hrvatske Zdravko Motužan, poslanica u Saboru Hrvatske Đurđa Adošić i načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.