Saradnja Srbije sa Evropolom

Izvor: RTS, 28.Maj.2010, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Srbije sa Evropolom

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao sa direktorom Evropola Robom Vejnrajtom više dokumenata o operativnoj saradnji. Cilj Srbije punopravno članstvo u Evropolu, istakao Dačić naglasivši da je saradnja sa tom organizacijom veoma dobra.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u Hagu sa direktorom Evropola Robom Vejnrajtom Memorandum o razumevanju i uspostavljanju bezbedne komunikacione linije i bilateralni sporazum za interkonekciju kompjuterske mreže i Mapu puta za operativnu saradnju.

"Strateški gledano, ovo je važan korak napred. Mi očekujemo da ćemo u narednom periodu realizovati sve što je predviđeno Mapom puta i da ćemo veoma brzo postati, ne samo strateški, nego i operativni partneri Evropola", izjavio je Dačić pošto je sa direktorom Evropola Robom Vejnrajtom potpisao ovaj dokument.

Dačić je rekao da je cilj Srbije punopravno članstvo u ovoj organizaciji, dodajući da očekuje da će biti nastavljena saradnja u konkretnim operacijama.

Ministar je ocenio da današnje potpisivanje pokazuje da je dosadašnja saradnja Srbije i Evropola "bila izuzetno dobra" i da se Srbija smatra "jednim od centralnih partnera u ovom delu Evrope".

Dačić sa delegacijom, u kojoj je i direktor beogradske centrale Interpola Miloš Oparnica, boravi u jednodnevnoj poseti glavnom gradu Holandije, gde se nalazi centrala Evropola.

Srpski ministar policije i Oparnica posetili su i laboratoriju Evropola u kojoj se vrši forenzičko ispitivanje falsifikovanih evra, navodi se u saopštenju i dodaje da je Evropol, zajedno sa Evropskom bankom, nadležan za poslove suzbijanja falsifikovanih evra.

U saradnji srpske policije, Evropola i austrijske policije sprovedena je operativna akcija "Šumadija", koja je rezultirala hapšenjem većeg broja ljudi, zaplenom velike količine falsifikovanog novca i opreme za izradu falsifikovanih evra, podseća policija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.