Reakcije srpskih političara: Srbija (ne)treba da nastavi evropski put

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2016, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije srpskih političara: Srbija (ne)treba da nastavi evropski put

Srbija neće menjati politiku evrointegracija, iako kriza proširenja postoji i to je evidentno, rečeno je danas agenciji Beta u kabinetu predsednika Srbije povodom odluke građana Britanije na referendumu o napuštanju EU.

"Srbija će svakako nastaviti put ka punopravnom članstvu u EU zato što na taj način uređujemo državu po najvišim pravnim standardima", rečeno je Beti u kabinetu predsednika Srbije.

I ministar spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ivica Dačić smatra da odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije neće imati uticaja na politički put Srbije i ocenjuje da Srbija treba da nastavi svoj evropski pravac i da radi svoja posla kada je reč o evropskim integracijama.

"To je stav britanskog naroda. To je njihova odluka napuste EU iako Velika Britanija nikada nije potpunosti delila sve mehanizme unije, iako je zadržavala određen nivo posebnosti", rekao je Dačić za RTS.

On je ocenio da Srbija treba da gleda svoje interese i dodao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić za danas u 10.30 zakazao sednicu vlade, povodom odluke Velike Britanije o izlasku iz EU.

"Tema će biti i naša reakcija na pre svega očuvanje stabilnosti u zemlji. Država će preduzeti kako bismo sačuvali ekonomsku i finansijsku stabilnost u ovim uslovima kada dolazi do poremećaja na svetskom tržištu koji su izazvani ovom političkom odlukom", rekao je on.

Dačić je rekao da ne veruje da će odluka na referendumu "uticati na nestajanje evropske ideje i EU", ali je dodao da je EU "svakako pretrpela značajan udarac".

Marković: Srbija treba da nastavi evropski put

Njegovo mišljenje deli i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, koji je izjavio da poštuje odluku građana Velike Britanije, ali da smatra da građani Srbije treba da ispred svega stav svoj interes i nastave evropski put.

On je podsetio da je koalicija Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija još 2008. godine usvojila ključnu odluku da Srbija ide u EU.

"Ne mogu a da ne kažem da je Velika Britanija sve vreme sprečavala Srbiju da postane član EU, a ne možemo ni da zaboravimo da je Toni Bler, tadašnji britanski premijer, bio najveći zagovornik bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Jedinstvena Srbija teži ka tome da Srbija igra Ligu šampiona u svim segmentima života, političkim, ekonomskim, sportskim, kulturnim", navodi se u saopštenju Dragana Markovića.

Šešelj: Englezi zakucali glogov kolac u srce lešini EU

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izrazio je danas zadovoljstvo zbog odluke Britanaca na referendumu da ta zemlja izađe iz Evropske unije i dodao da je vreme da se Srbija okrene Rusiji, jer Unija ide ka svom konačnom rascepu.

"Krasnog li letnjeg jutra, divne li vesti koja je obradovala vaskoliko srpstvo. Englezi su zakucali glogov kolac u srce lešini Evropske unije", napisao je Šešelj na tviter nalogu.

Lider SRS je ocenio da Evropska unija sada ubrzanim koracima ide ka svom konačnom rascepu, zbog čega je vreme da se Srbija okrene Rusiji.

Rašković Ivić: Srbiji potrebni javna rasprava i referendum o EU

Predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić ocenila je danas da se odluka Britanaca da napuste Evropsku uniju (EU) pokazuje da je sam opstanak EU potpuno neizvesan i da se postavlja pitanje opravdanosti daljih evrointegracija Srbije.

Rašković Ivić u saopštenju je poručila da DSS očekuje od buduće Vlade da se odgovorno i hrabro suoči sa novom političkom realnošću.

"Vreme je da se u Srbiji otvori javna rasprava tokom koje bi bili predstavljeni argumenti za i protiv pridruživanja EU i po čijem završetku bi građanima bilo omogućeno da na referendumu pokažu svoj stav", navodi se u saopštenju.

Ona je u saopštenju ocenila da će se produbiti ozbiljna kriza u EU i da će zbog toga njen interes i kapacitet za proširivanje biti dodatno smanjen.

Liht: Bregzit neće pokolebati Srbiju na EU putu

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi da poveća evroskepticizam u Srbiji, ali ne i da pokoleba Srbiju na putu ka EU, ocenjuje predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Liht je za Tanjug uoči ishoda referenduma ocenila da ovakav ishod, odnosno izlazak Britanije iz EU, znači "ogromne potrese, pre svega u toj zemlji", ne veruje da će Evropska unija početi da se "para", kao što mnogi koji je ne vole priželjkuju.

Ovo je, svakako, početak perioda velikog preispitivanja.

Navodeći da je u ovom trenutku teško reći kakve će posledice odluka na britanskom referendumu imati po Srbiju i druge zemlje koje žele članstvo u EU, Liht kaže da bi izlazak u određenoj meri mogao da povećao broj evroskeptika.

219

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DAČIĆ O BREGZITU: Odluka Velike Britanije neće uticati na politički put Srbije

Izvor: Kurir, 24.Jun.2016

..."To je stav britanskog naroda To je njihova odluka napuste EU iako Velika Britanija nikada nije potpunosti delila sve mehanizme unije, iako je zadržavala odredjen nivo posebnosti", rekao je Dačić za RTS..On je ocenio da Srbija treba da gleda svoje interese i dodao da je premijer Srbije Aleksandar...

Nastavak na Kurir...

Odluka Velike Britanije neće uticati na politički put Srbije

Izvor: Beta, 24.Jun.2016

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije neće imati uticaja na politički put Srbije i ocenio da Srbija treba da nastavi svoj evropski pravac i da radi svoja posla kada je reč o evropskim integracijama."To je stav britanskog naroda....

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.