Razvoj ekonomske saradnje Srbije i Kuvajta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2017, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvoj ekonomske saradnje Srbije i Kuvajta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovao je danas sa zamenikom kuvajtskog ministra spoljnih poslova Halidom Sulejmanom Al Džaralom o daljem razvoju ekonomske saradnje, a kuvajtski zvaničnik je predsedniku Srbije uručio poziv za zvaničnu posetu Kuvajtu.

Vučić i Al Džaral su se saglasili da bi češća razmena poseta zvaničnika dveju zemalja doprinela tome da Srbija i Kuvajt jasnije sagledaju mogućnosti za saradnju, posebno ekonomsku, koja je trenutno daleko ispod realnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogućnosti.

Očekuje se da bi time više srpskih kompanija dobilo šansu za pristup kuvajtskom tržištu, posebno iz oblasti građevinske operative, poput onih koje su izgradile i čuvene vodotornjeve u kuvajtskoj prestonici, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

S tim u vezi Vučić je uputio poziv predstavnicima Kuvajtske uprave za investicije da posete Srbiju i upoznaju se sa mogućnostima za ulaganje. Dogovoreno je i da se ustale sastanci Mešovitog komiteta za saradnju dveju zemalja i da se sledeći sastanak tog Komiteta održi do kraja godine u Kuvajtu.

Srpski predsednik je zahvalio kuvajtskom diplomati na dosadašnjoj pomoći koju je Kuvajtski fond za arapski ekonomski razvoj pružio za izgradnju železničke stanice Prokop i izrazio nadu da će učestvovati i u izgradnji druge faze tog projekta.

Izražen je i zajednički interes za uspostavljanje saradnje i u drugim oblastima, posebno u turizmu, s obzirom na to da državljanima Kuvajta nisu potrebne vize kad posećuju Srbiju.

Kuvajtski diplomata je preneo podršku politici predsednika Vučića i srpskog državnog vrha, koja donosi Srbiji ugled u svetu, a srpskim građanima sve više dobrobiti u smislu boljeg životnog standarda.

Dvojica sagovornika su analizirala i aktuelnu situaciju na Bliskom istoku, a predsednik Vučić je poželeo tom regionu mir i stabilnost.

I Dačić sa Al Džaralom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas zamenika šefa diplomatije Kuvajta Halida Sulejmana Al Džaralu a u razgovoru je istaknuta potreba intenziviranja političkog dijaloga, kao i jačanja ekonomske i investicione saradnje.

Halid Sulejman Al Džarala preneo je spremnost ministra spoljnih poslova Države Kuvajt šeika Džaber al-Sabaha za susret sa šefom srpske diplomatije.

Tokom razmene mišljenja o aktuelnoj krizi u odnosima između pojedinih zemalja Zaliva, ministar Dačić je istakao da Republika Srbija podržava postizanje rešenja putem dijaloga i pozdravio je posredničku ulogu kuvajtskog emira u cilju prevazilaženja ove krize.

Zamenik ministra spoljnih poslova Države Kuvajt boravi u Beogradu u sklopu bilateralnih političkih konsultacija između dva ministarstva, čiji je domaćin državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović.

Dačić razgovarao telefonomo sa šefom diplomatije Iraka

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas telefonom sa ministrom spoljnih poslova Iraka Ibrahimom Al-Esaikerom Al-Džafarijem, a u razgovoru je izražena uzajamna podrška teritorijalnom integritetu dve zemlje.

Irački ministar je istakao da Irak ostaje dosledan podršci teritorijalnom integritetu Srbije, a ministar Dačić je ponovio našu podršku teritorijalnom integritetu Iraka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U razgvoru je takođe izraženo zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje i dogovoreno da se u drugoj polovini godine realizuje poseta Iraku, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak Vučića i zamenika kuvajtskog ministra spoljnih poslova

Izvor: Beta Video, 03.Jul.2017

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas zamenika kuvajtskog ministra spoljnih poslova Halida Sulejmana Al Džaralu, koji mu je uručio poziv za zvaničnu posetu Državi Kuvajt.(pokirvalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.