Razrezivanje poreza

Izvor: RTS, 11.Sep.2013, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razrezivanje poreza

Vlada priprema izmene poreskih zakona. Razmatra se i ekstraporez na plate i imovinu. Neće biti nikakvog udara na standard i onako siromašnog građanstva, odnosno najsiromašnijih slojeva, poručuje premijer Ivica Dačić.

Vlada Srbije priprema poreska rešenja čiji je cilj da oni koji imaju više i zarađuju više, ubuduće državi plaćaju više, a siromašni manje.

To je deo reformi koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Vlada najavila obećavajući da će smanjiti namete na zarade. Manjak koji će zbog toga nastati, kako je najavljeno, neće nadoknaditi povećanjem poreza koji svi svakodnevno plaćamo, a to je PDV.

Sada se postavlja pitanje gde je granica iznad koje bi imovinu i zarade trebalo dodatno oporezovati i koliko. Ministri privrede i finansija o tome još ne žele da govore, ali kako RTS saznaje nisu tačne spekulacije da će granica biti zarada od 100.000 dinara.

Razmatra se ideja da se uvedu dve granice - jedna manja od 100.000 dinara, a druga za zarade veće od 100.000. To bi značilo da se deo zarade preko 100.000 dinara oporezuje po stopama većim od osnovnog poreza na zarade. Istovremeno neoporezovani deo plate biće malo povećan.

Moguće je, međutim, da se promena poreza odloži za narednu godinu dok se računice ne uklope i dobiju saglasnost svih članova Vlade.

Premijer nema dileme i on je, kako kaže, odavno za progresivno oporezivanje.

"Znači da veći porez plaćaju bogatiji, što je normalno, ali u tome se pravi razlika između političkih opcija. Socijalisti i levica su uvek za progresivno, a ovi drugi neoliberali su uvek za što manje poreze", kaže Dačić.

"Mi naravno nismo za velike poreze koji bi ugušili privredu i građane, ali oni koji najviše imaju treba najviše da daju", ističe Dačić.

I sada u Srbiji postoji progresivno oporezivanje dohotka građana koji zarađuju više od tri prosečne plate, ali su ti porezi, kažu upućeni, daleko manji nego u razvijenim zemljama.

Ekonomista Mihajlo Crnobrnja kaže da je to već stvar politike i ideologije da li će se povećati sa 10 i 15 na 20 i 25 ili do 40 odsto.

"To je pitanje da kažemo ideološko, da li ćemo da idemo u žestoku uravnilovku ili blago. To nije ideja koja će da popuni budžetsku rupu sada prosto je to sistemska promena, od sad pa za vijeki vijekova bi oni koji zarađuju više, više doprinose i u budžet", objašnjava Crnobrnja.

Prema istraživanjima Srbija je u grupi zemalja sa umerenim oporezivanjem građana u kojoj su na primer i Češka i Slovačka, pa je proteklih desetak godina privukla mnoge strance.

Poreski stručnjak Igor Lončarević kaže da ono što se može desiti jeste da određene kategorije ljudi koje imaju viši dohodak i koje su se preselile u Srbiju zbog relativno niske stope oprorezivanja, mogu razmotriti mogućnost da se presele zbog povećanog oporezivanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Novo razrezivanje poreza

Izvor: RTS, 12.Sep.2013, 00:15

Vlada priprema izmene poreskih zakona. Razmatra se i ekstraporez na plate i imovinu. Neće biti nikakvog udara na standard i onako siromašnog građanstva, odnosno najsiromašnijih slojeva, poručuje premijer Ivica Dačić...Vlada Srbije priprema poreska rešenja čiji je cilj da oni koji imaju više...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.