Rat protiv kriminala: Mafijašima zaplenjeno 100 miliona evra!

Izvor: Press, 01.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat protiv kriminala: Mafijašima zaplenjeno 100 miliona evra!

Tokom prve godine svog rada Jedinica za finansijske istrage MUP-a „obradila" oko 300 kuća, stanova i lokala, 120 automobila, devet miliona evra i 80 miliona dinara. Najviše oduzeto Šarićima i Uskokoviću
Država Srbija je u prethodnih godinu dana oduzela imovinu u vrednosti od oko 100 miliona evra za koju se sumnja da je stečena kriminalom, saopštili su juče ministri pravde i policije Snežana Malović i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ivica Dačić. Oni su povodom obeležavanja godišnjice rada Jedinice za finansijske istrage MUP-a Srbije naglasili i da su „pod proverom ili u pripremi za oduzimanje" i objekti i preduzeća kriminalaca još veće vrednosti.
Dačić je saopštio da je Jedinica za finansijske istrage, kao sastavni deo Uprave kriminalističke policije, tokom prve godine rada proverila imovinu više od 200 sumnjivih osoba.
Trajno samo „zemuncima"
- U tom periodu pod istragom je bilo 300 kuća, stanova i lokala, 120 automobila, oko devet miliona evra i 80 miliona dinara. Ovi rezultati pokazuju da je Jedinica za finansijske istrage efikasno oruđe u borbi protiv organizovanog kriminala - rekao je Dačić.

Po Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom, nakon što Jedinica detektuje sumnjivu imovinu, o tome da li će ona biti privremeno ili trajno oduzeta odlučuju sudovi, a zatim na delo stupa Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde, koja sprovodi odluku suda.

- Do sada je imovina trajno oduzeta u dva slučaja, i to oba puta članovima „zemunskog klana", dok su privremeno oduzeti 22 kuće, 33 stana, devet lokala, dva hotela, četiri restorana, jedno preduzeće, jedno stovarište i više automobila. Na računu Direkcije nalazili su se i oko 750.000 evra i oko dva miliona dinara. Od imovine koja se izdaje u zakup mesečno se ubira oko 15.000 evra i time se dotiraju socijalno ugrožene kategorije stanovništva - rekla je ministarka pravde Snežana Malović.
Uspešna prva godina
Šef Jedinice za finansijske istrage Aleksandar Milojević ocenio je da je rad njegove službe, inače najmlađe u MUP-u, u prvoj godini bio uspešan. On je prisutnima, među kojima je bio kompletan policijski i pravosudni vrh, prikazao neke od oduzetih objekata, među kojima i luksuzne kuće i stanove Darka Šarića, kao i bogatu imovinu bivšeg direktora „Elektrodistribucije" Branislava Uskokovića. Među oduzetim Uskokovićevim kućama je i ona u kojoj se nalazi poznati beogradski lokal „Violeta, kućo stara", koju sada zakupcima, umesto Uskokovića, iznajmljuje država.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.