Raičević: Radnici nisu bili izloženi velikom zračenju

Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raičević: Radnici nisu bili izloženi velikom zračenju

BEOGRAD – Radnici JP „Nuklearni objekti Srbije” nisu bili izloženi velikim dozama zračenja tokom izvođenja eksperimenta, izjavio je danas v.d. direktora tog preduzeća Jagoš Raičević ukazujući da će o tome obavestiti resorna ministarstva.

Pojedini mediji preneli su da je direktorka sektora za radijacionu sigurnost Snežana Pavlović uputila pismo ministrima Ivici Dačiću, Oliveru Duliću i Žarku Obradoviću u kome se navodi da su zaposleni ozračeni višestruko iznad >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << planskih i odobrenih vrednosti i da su boravili u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta.

Raičević je Tanjugu rekao da je reč o rutinskom eksperimentu, kada je ispitivan sadržaj određenih kanala i da su prilikom merenja doze zračenja bile tek nešto više od uobičajenih.

„Postojao je izvor za koji se nije znalo, on je vraćen nazad i sve je apsolutno bilo i ostalo pod kontrolom. Logično je da se tu jave veće doze zračenja a one koje su primljene tamo su na nivou doza koje se primaju u toku uobičajenog dnevnog rada u zgradi reaktora”, kazao je on.

Kako je naveo, ono što je objavljeno u pojedinim medijima da su radnici bili ugroženi velikim dozama radijacije predstavlja „zloupotrebu i širenje dezinformacija”.

On je naveo da će ministrima kojima je Pavlović poslala pismo dostaviti izveštaje o tome, ukazujući da se „radi se o potpuno ličnom i ishirenom potezu”.

Raičević je ponovio da je reč o rutinskom ekseprimentu o kojem postoji i izveštaj.

Kako je kazao, o tome je obaveštena i Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je ranije danas da će to ministarstvo utvrditi da li su radnici JP „Nuklearni objekti Srbije” bili izloženi visokoj radijaciji, kako su preneli neki mediji.

Dulić je na pres konferenciji u Vladi Srbije rekao da će ministarstvo „reagovati u skladu sa nadležnostima” a da nadležni organi treba da utvrde da li su radnici te ustanove zaista bili izloženi visokoj radijaciji.

„Ja lično nisam dobio takvo pismo...Inače sam veoma osetljiv prema takvoj vrsti problematike i sigurno da ćemo reagovati u skladu sa našim nadležnostima”, rekao je Dulić.

On je kazao da ako se utvrdi da je to zaista tačno, „svi nadležni organi treba da utvrde ko je za to kriv” i da oni koji su krivi snose adekvatnu odgovornost.  

Tanjug

objavljeno: 27.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.