Privođenja u aferi Agrobanka

Izvor: RTS, 25.Avg.2012, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privođenja u aferi "Agrobanka"

Privedeno devet osoba iz sistema "Habitfarma", osumnjičenih za umešanost u aferu "Agrobanka". Među uhapšenima i Radoslav Lale Sekulić i njegov sin.

15.05 - Privedeno devet osoba, među kojima su i Radoslav Lale Sekulić i njegov sin, rekao na konferenciji za novinare direktor policije Milorad Veljović.

Policija je u akcija, koja je počela jutros, privela osam osoba osumnjičenih za malverzacija u aferi "Agrobanka". Reč je o ljudima iz sistema "Habitfarm", koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se sumnjiče za zlupotrebe kredita i bankarskih garancija.

"Radi se o odgovornim licima u preduzećima 'Habitfarm', 'Svis farmacija', 'Svis intermedikal', 'Produkt trejd fajnans', 'Vestern stajl', 'Merkjuri internacional', 'Luton' i 'Novi dani'. Reč je o povezanim pravnim licima koja su bila korisnici kredita i bankarskih garancija u oštećenoj banci. Visina njihovih obaveza prama 'Agrobanci' u ovom trenutku iznosi preko pet milijardi i 500 miliona dinara", rekao je Radisavljević.

Tužilac navodi da je nad svim pomenutim preduzećima pokrenut je stečajni postupak, a da su neka od njih i likvidirana. Tužilaštvo i policija nastavljaju proveru ostalih kredita koji nisu vraćeni "Agrobanci".

Akcija se sprovodi u sklopu aktivnosti državnih organa u borbi protiv sistemske protiv korupcije, koju je najavio Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala.

Premijer Ivica Dačić najavljuje da će istraga biti proširena i nastavljena.

Kako je RTS ranije objavio, istraga je pokazala pokazala da samo tri firme iz sistema "Habitfarm", duguju "Agrobanci" više od 20 miliona evra. Te kompanije povezuju zajednički tokovi novca.

Istraga je pokazala i da se manipulisalo lažnim procenama imovine kojom se obezbeđuje vraćanje kredita. Tako je jedan hotel, veštačen na 14 miliona iako je stvarna vrednost četiri do pet miliona evra, a vrednost jedne kafane umesto 140 hiljada evra procenjena je na milion i 400 hiljada evra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ranije je pokrenulo istragu protiv predsednika Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića i još devet osoba osumnjičenih da su oštetili tu banku nezakonitim odobravanjem kredita.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.