Pretnje Dačiću i Vučiću

Izvor: B92, 20.Apr.2013, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnje Dačiću i Vučiću

Beograd -- Premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću tokom dana upućene stotine pretećih poruka.

"Svakog sekunda mi stižu poruke da će me ubiti", rekao je Vučić i istakao da "nije tačno da da je predlogom sporazuma priznata nezavisnost KiM".

On je rekao da se pregovarački tim borio u Briselu i dao sve od sebe da zaštiti svoj narod. "Lažu oni koji govore da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo priznato, nigde to u sporazumu nećete moći da vidite. Sačuvali smo i obezbedili budućnost za našu decu", rekao je Vučić.

On je poručio da je pregovarački tim u Briselu u teškim uslovima postigao najviše u očuvanju nacionalnih i državnih interesa i naglasio da Kosovo i Metohija jeste deo Srbije.

"Kosovo i Metohija jeste deo Srbije, sačuvali smo budućnost za našu decu i ne samo evropsku, već svaku vrstu budućnosti. Sačuvali smo šansu za modernu Srbiju koja će ući u dodatne reforme, biti normalna zemlja i priznata svuda u svetu u kojoj će biti više posla nego što je to danas", rekao je Vučić članovima SNS u Kruševcu.

On je istakao i da se "ničega ne stide", ali i da neće da predstavljaju da je nešto bolje nego što jeste.

Vučić je rekao da je ovo bio maksimum koji je mogao da se postigne "u teškim uslovima, u uslovima velike borbe i veliki bitke za Srbiju".

"U svakom slučaju, u zadatim okvirima koji su užasni i teški i protiv nas postavljeni mislim da smo postigli najviše u očuvanju nacionalnih i državnih interesa", istakao je vicepremijer.

On je rekao da kada je Srbija u teškoj situaciji, pritisnuta mnogim stvarima spolja i unutrašnjim sukobima, bedom i nemaštinom, pregovarački tim je uspeo da se izbori i da sve od sebe da izvuče najviše za zemlju i da sačuva narod i teritoriju.

U porukama na mobilom telefonu vicepremijera, u koje je B92 imao uvid, preti se smrću njemu lično, ali i članovima njegove porodice.

U porukama se navodi da će biti ubijen kao Zoran Đinđić, da je izdajnik, da se sprema rušenje vlade i da mu je bolje da beži kao i poruka "Dabogda te Šiptari zaklali i rod i porod ti zatrli". Takođe, u pretećim porukama Vučiću se spominje i snajper.

U porukama premijeru Dačiću navodi se da će ga stići božja kazna, da je politički mrtav i "ko zna, možda još bude i šta drugo", kao i da će njegovu decu stići kletva iako nisu kriva. Njemu je, takođe, stigla i SMS poruka: "Dačiću, premijeru... sećaš li se Ćuruvije?".

Radikali su ranije danas u Beogradu, Smederevu, Kikindi, Novom Sadu, Leskovcu, Požarevcu, Kosovskoj Mitrovici i drugim gradovima u Srbiji prolaznicima delili Dačićev i Vučićev broj mobilnog telefona.

Mnogi koji su poruke poslali Vučiću i Dačiću potpisali su se imenom i prezimenom. Funkcioner SRS Nemanja Šarović je Vučiću sa svog ličnog broja takođe poslao preteće poruke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova konsultovalo je Tužilaštvo u vezi letaka sa brojevima mobilnih telefona premijera i prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane, koje su delili članovi Srpske radikalne stranke.

Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u, policijia će postupiti u skladu sa stavom Tužilaštva.

Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, gradonačelnik Novog Sada i predsednik Skupštine Srbije osudili su pretnje najvišim državnim funkcionerima i pozivaju nadležne organe da reaguju i nađu odgovorne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.