Izvor: S media, 31.Jan.2013, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preporuka RRA: Ne emitujte skrivenu kameru sa Dačićem

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) preporučio je svim emiterima da se "uzdrže" od emitovanja emisije "Nemoguća misija" u kojoj je učesnik bio predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dačića je u skrivenoj kameri intervjuisala manekenka Branka Knežević koja je bila u kratkoj suknji i nije imala donji veš, a kamera je zabeležila Dačićeve poglede i osmehe. Snimak je objavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na mnogim internet sajtovima.

"Savet preporučuje svim emiterima da se uzdrže od emitovanja ovog, ali i svih sličnih sadržaja koji svojom estetikom i etikom ne ispunjavaju elementarne uslove da budu emitovani: vredaju dostojanstvo licnosti, ugrozavaju pravo na privatnost, ne vode racuna o zastiti dece i maloletnika", navodi se u saopštenju RRA, objavljenom na internet sajtu Agencije www.rra.org.rs.

Savet RRA je upozorio da bi emitovanje takvih sadržaja bilo suprotno Zakonu o radiodifuziji i Kodeksu o ponašanju emitera, što kao posledicu ima pokretanje postupaka za izricanje mera emiterima.

"Savet ocekuje da će zakonom koji će uskoro biti usvojen i zameniti sadasnji Zakon o radiodifuziji dobiti ovlašćenja da u ovakvim situacijama brže i efikasnije reaguje", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ističe da Savet retko ima priliku da reaguje pre nego što neki program bude emitovan jer ne postoji zakonska obaveza emitera da bilo koji programski sadržaj dostave na uvid RRA pre emitovanja.

"U ovom slučaju, pre svega sa interneta i iz štampanih medija Savet je upoznat sa jednim delom sadržaja i načinom na koji je pomenuta emisija snimljena, pa je zahvaljujući tim saznanjima i podacima na svojoj današnjoj sednici doneo zaključak da preporuči emiterima da se uzdrže od emitovanja 'Nemoguće misije'", navedeno je u saopštenju.

Specijalni savetnik premijera Ivica Tončev rekao je da je predsednik Vlade pokrenuo postupak kažnjavanja odgovornih zbog propusta koji su doveli do toga da bude "žrtva" skrivene kamere. On je najavio da će Dačić iskoristiti zakonske osnove da se sankcionišu oni koji su prekršili zakon ili novinarski kodeks. Opširnije OVDE

(Beta)

FOTO: Foto: printscrn nemogucamisija.com

Nastavak na S media...






Povezane vesti

RRA zabranila skrivenu kameru s Dačićem

Izvor: Mondo, 31.Jan.2013

Savet Republičke radiodifuzne agencije preporučio svim emiterima da se "uzdrže" od emitovanja emisije "Nemoguća misija" u kojoj je učesnik bio premijer Ivica Dačić. Stručnjaci: Potpuni promašaj Dačićevog PR tima..Dačića je u skrivenoj kameri intervjuisala manekenka Branka Knežević koja...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.