Premijer mlad, a vlada stara

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer mlad, a vlada stara

Beograd -- Rekonstruisana Vlada Srbije na čijem je čelu Ivica Dačić najstarija je vlada od 2000. godine prema proseku godina njenih članova, piše Danas.

Prosek godina nisu popravili ni dvadesetdevetogodišnji ministar finansija Lazar Krstić i ministar sporta Vanja Udovičić koji uskoro puni 31 godinu.

Prosek godina ministara izabranih pre nešto više od godinu dana iznosio je 54 godine, iako je namlađi član, ministar pravde Nikola Selaković imao tada svega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 29 godina, podseća Danas.

Nakon rekonstrukcije i izbora novih ministara, Dačićev kabinet znatno se "podmladio", ali i sada sa prosečnih 49,4 godina i dalje drži rekord po godinama u odnosu na sve vlade od demokratskih promena.

U rekonstruisanoj Vladi Srbije najstariji član je trenutno ministar rada Jovan Krkobabić sa 83 godine, iza kojeg slede ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i novoimenovani ministar prosvete Tomislav Jovanović sa po 62 godine.

Ove godine 60. godinu navršavaju ministar prirodnih resursa Milan Bačević, ministar bez portfelja Silejman Ugljanin, kao i novi ministar odbrane Nebojša Rodić.

Inače, iz prvobitnog saziva vlade Ivice Dačića otišla su druga dva najstarija ministra posle Krkobabića - ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, koji je po izboru prošle godine imao 70 godina i ministar kulture Bratislav Petković, koji je imenovan u svojoj 64. godini.

Novi ministar finansija Lazar Krstić je sa 29 godina najmlađi član rekonstruisane vlade, a zajedno sa njim prosek godina ministara umanjuju i Selaković i Udovičić, koji su tek zašli u četvrtu deceniju života, kao i tridesetosmogodišnji ministar bez portfelja Branko Ružić. Svi ostali ministri imaju između 40 i 49 godina, a među njima je najstariji ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić (49).

Gledajući ostale sastave imenovane od 2000. godine, najmlađa vlada Srbije bila je druga vlade Vojislava Koštunice izabrana 2007. čiji je prosek godina ministara bio 45,7. U toj vladi najstariji je bio upravo premijer koji je tada imao 63 godine, a jedini koji je osim njega bio ušao u sedmu deceniju bio je Radomir Naumov, tadašnji ministar vera. Najmlađi ministar bio je šef diplomatije Vuk Jeremić sa 32 godine.

Prva vlada nakon demokratskih promena čiji je premijer bio Zoran Đinđić je za sada druga vlast u Srbiji prema najmanjem prosečnom broju godina njenih članova. Tadašnja 24 ministra u proseku su bili "stari" skoro 45,9 godina, a najstariji od njih je bio potpredsednik vlade Jožef Kasa, koji je po izboru imao 55 godina. Najmlađi su tada bili ministri ekonomije i trgovine Božidar Đelić i Slobodan Milosavljević sa po 35 godina.

Prosek godina članova prethodne, odnosno vlade Mirka Cvetkovića bio je 47 godina, u kojoj je najstariji bio potpredsednik vlade Jovan Krkobabić sa tadašnjih 78 godina, a najmlađa je bila ministarka pravde Snežana Malović sa 32.

Vlada izabrana 2004, na čijem je čelu bio Vojislav Koštunica, što je bila njegova prva vlada, u proseku je imala 48,6 godina. U sastavu koji je vladao sve do 2007. u godinama je prednjačio ministar dijaspore Vojislav Vukčević (66), dok je najmanje godina imao ministar nauke i zaštite životne sredine Aleksandar Popović - 33.

Međutim, kako je "Danas" ranije već pisao, Zoran Živković (1960) i lider socijalista Ivica Dačić, koji je preuzeo funkciju predsednika vlade sa svojih 46 godina, najmlađi su premijeri koje je Srbija imala od 2000.

Prvi demokratski premijer Zoran Đinđić 2001. kada je izabran za predsednika vlade imao je 49 godina, Vojislav Koštunica se na čelu njegove prve vlade 2003. našao u 59. godini, dok je Mirko Cvetković pre četiri godine imao 58 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.