Poznata imena policajaca

Izvor: Politika, 26.Jun.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznata imena policajaca

Ministar Dačić naložio suspenziju policajaca Aleksandra Adamova i Bojana Biserčića koji su u policijskoj stanici u Vršcu, 2007. godine,maltretirali Danijela Stojanovića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je Direkciji policije naložio da suspenduje dvojicu policajaca sa snimka objavljenog na sajtu Jutjub, koji tuku mladića romske nacionalnosti. Kako je prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Beta, Dačić je rekao da je snimak nastao pre četiri godine i da je taj događaj već bio predmet interne istrage u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, a da je izveštaj tužilaštvu podnet u oktobru 2008. godine.

„To se dogodilo 30. juna 2007. godine, pre nego što sam postao ministar unutrašnjih poslova. Reč je o Aleksandru Adamovu i Bojanu Biserčiću, policajcima, kao i Danijelu Stojanoviću, osumnjičenom za krađu, protiv koga je podneta krivična prijava”, naveo je Dačić. On je dodao da mu nije jasno zašto je toliko vremena bilo potrebno da se snimak pojavi u javnosti i da je naložio suspenziju policajaca bez obzira na to da li je tužilaštvo reagovalo.

„Iako je policijski posao veoma težak, policija nema pravo na prekoračenje ovlašćenja”, objasnio je Dačić.

Kako je preneo Tanjug, u MUP-u navode da su svi akteri događaja u istražnom postupku negirali da je bilo bilo kakvog fizičkog maltretiranja, pa i sam Stojanović. On je tada izjavio da je policija prema njemu postupala korektno.

Na internet sajtu Jutjub 24. juna je,pod naslovom „Srpska policija? Iživljavanje nad romskim mladićem”, postavljen snimak muškarca u policijskoj uniformi koji,uprostoriji koja liči na policijsku stanicu,nogama i glavom udara mladića. Helsinški odbor za ljudska prava zatražio je u subotu od MUP-a da utvrdi činjenično stanje vezano za snimak koji je osvanuo na Jutjubu. Oglasio se i Sindikat srpske policije, ocenivši da se nadležne službe MUP-a moraju ozbiljno pozabaviti video-snimkom zlostavljanja romskog mladića u policijskoj stanici i ispitati ga do kraja, a ukoliko se dokaže krivica, odgovorni moraju biti propisno kažnjeni. „Ovakve i slične scene nasilja koje se povremeno mogu videti na društvenim mrežama i medijima mogu doneti veliku štetu ugledu Ministarstva, policije i pojedinaca”, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Zahtev za ispitivanjem verodostojnosti snimka zlostavljanja romskog mladića uputio je i Komesarijat za ljudska prava Liberalno-demokratske partije. „Ukoliko je snimak verodostojan, on predstavlja klasičan primer torture lica lišenih slobode.U tom slučaju, potrebno je utvrditi mesto, vreme i počinioce ovog krivičnog dela i sprovesti postupak u skladu sa zakonom, a osim neposredno odgovornih potrebno je sankcionisati i načelnika policijske uprave koji je morao da zna za ovakav vid ponašanja zaposlenih u policiskoj upravi”, navedeno je u saopštenju Komesarijata.

------------------------------------------------------------------------------------------

Obeležen Međunarodni dan podrške žrtvama torture

Međunarodni dan podrške žrtvama torture obeležen je juče, u znak sećanja na 26. jun 1945. godine, kada su Ujedinjene nacije usvojile Povelju – prvi međunarodni dokument koji obavezuje na poštovanje i promovisanje ljudskih prava, prenela je Beta. Istog datuma 1987. godine počela je primena Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture.

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, iz Ujedinjenih nacija su poručili da države moraju da obezbede da žrtve torture i drugih okrutnih i nehumanih postupaka dobiju adekvatnu odštetu, kao i da im se omogući rehabilitacija.

objavljeno: 27.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.