Požar kod Ušća još nije stavljen pod kontrolu

Izvor: Blic, 15.Sep.2011, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar kod Ušća još nije stavljen pod kontrolu

BEOGRAD - Požar koji je zahvatio 250 hektara borove šume između Ušća i Studenice kod Kraljeva još nije pod kontrolom, ali se više ne širi jer je stao vetar.

Za sada nema direktno ugroženih domaćinstava, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je prilikom posete Kamenjanima, gde je požar počeo, rekao da Srbija nema dovoljne kapacitete za gašenje velikih požara.

"To znači da ili što pre moramo formirati regionalni centar u Nišu ili Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mora dobiti više novca da bi nabavio helikoptere i avione veće nosivosti", kazao je Dačić.

"U gašenju su tokom popodneva učestvovala tri helikoptera Vojske Srbije i policije i tri aviona poljoprivredne avijacije", rekao je novinarima načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Marić, koji je takođe posetio Kamenjane, ukazao je da su to svi vazdušni kapaciteti za gašenje požara sa kojima Srbija u ovom trenutku raspolaže. Na konstataciju novinara da ti kapaciteti ne ohrabruju, on je odgovorio da se nažalost mora saglasiti sa tom ocenom.

U gašenju požara učestvuje 140 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz cele Srbije, kao i pedesetak šumara i meštana, koji će tokom noći kontrolisati požar da se ne proširi, a ujutru će biti nastavljno gašenje iz vazduha.

Požar je izbio sinoć oko 19.30 sati na obroncima Golog brda u blizini naseljenog mesta Kamenjani, desetak kilometara od Ušća, desno od puta za Studenicu.

U poslednje dve nedelje ovo je četvrti veliki požar na području Ušća. U prethodna tri izgorelo je više od stotinu hektara mešovite i borove šume.

Marić je ranije ocenio da je to najveći požar u Srbiji od 2007. godine, a prema najnovijim procenama vatra je zahvatila veću površinu nego tada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.