Posle Rebrače Borojević

Izvor: S media, 30.Jun.2010, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle Rebrače Borojević

Uhapšen direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenad Borojević. Borojević svojevremeno "obavestio" nadležne organe o proneveri iz fonda Katarine Rebrače.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je policija uhapsila direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i još šest osoba, zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanja i davanja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << mita u iznosu od oko milion evra.

"Oni su osumnjičeni da su pacijentima prepisivali više lekova nego što je potrebno kako bi povećali potrošnju lekova", rekao je Dačić na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost.

Dačić je rekao da je grupa uhapšena u saradnji sa Tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala i da joj je odredjeno policijsko zadržavanje.

Uhapšeni su načelnik Odeljenja pedijatrije Zoran Bekić, načelnica apoteke na Institutu za onkologiju Ivana Popović i zamenik direktora Insituta Zoran Tomašević.

Policija je uhapsila i direktora kompanije Roš Vojislava Petrovića, predstavnika firme Farma Svis Andreju Soretića i menadžera preduzeća Astra zeneka Predraga Marinkovića.


Prema rečima Dačića, akciju je obavila Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, a uhapšeni su praćeni 14 meseci.

U Borojevićom kabinetu, pa i na centrali Instituta, odbijaju bilo kakav razgovor na temu hapšenja direktora. Sekretarica u kabinetu direktora Instituta za onkologuju je S media portalu zalupila slušalicu.

Podsećamo da je upravo Borojević nadležne organe "obavestio" o proneveri 37 miliona dinara iz humanitarnog fonda Katarine Rebrače (38), koja je uhapšena početkom aprila.

Nakon hapšenja Rebrače mediji su tvrdili da ta pronevera možda nikada nikada ne bi bila otkrivena da Borovjević nije "pokazao prstom na nju".

Tada je uočeno da je Borojević na Rebračine malverzacije ukazao tek tri godine nakon što su zajedno prisustvovali humanitarnoj gala večeri u Njujorku.

Posle ove večeri, kako je bilo objavljeno, prikupljena su „značajna“ sredstva za adaptaciju i opremanje 750 kvadrata ambulantnog bloka na prvom spratu Instituta.

Borojević je potvrdio da je bio na toj večeri, tvrdio da se ne seća detalja niti koliko je novca prikupljeno, a kao razlog on je naveo pružanje podrške Rebračinom humanitarnom fondu na podizanju nivoa svesti o potrebi preventivnih pregleda i ideju prikupljanja novca za onkologiju“.



Borojević je negirao da je Institut za onkologiju i radiologiju dobijao sredstva iz Rebračinog fonda, ali je priznao da je o njihovom trošku putovao u Njujork.


Institut za onkologiju je, inače, saradjivao sa Fondom Rebrače na dva velika projekta - prikupljanju sredstva za adaptaciju i opremanje 750 kvadratnih metara ambulantnog bloka na prvom spratu Instituta 2007. godine, a drugi prikupljanje sredstava za kupovinu digitalnog mamografa, koji je isporučen Institutu, ali ga, kako je kasnije utvrdjeno, Fond nikada nije platio.

Rebrača i njena majka, takodje angažovana na aktivnostima Fonda, uhapšene su početkom aprila pod sumnjom da su proneverile 37 miliona dinara i obe se nalaze u pritvoru.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen direktor Instituta za onkologiju

Izvor: Blic, 30.Jun.2010

Kako "Blic" saznaje, danas su uhapšeni direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević, zbog malverzacija sa citostaticima za decu, i još šest osoba pod optužbom da su od 2007. godine uzimali mito od farmaceutskih kuća. ..Svi lekari su uhapšeni u svojim domovima i nisu pružali otpor prilikom...

Nastavak na Blic...

BLIC: Uhapšen direktor Instituta za onkologiju zbog malverzacija sa citostaticima

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jun.2010

BEOGRAD - Kako "Blic" nezvanično saznaje, danas je uhapšen direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević, zbog malverzacija sa citostaticima za decu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Uhapšen direktor Instituta za onkologiju

Izvor: Deutsche Welle, 30.Jun.2010

Direktor Instituta za onkologiju, profesor dr Nenad Borojević uhapšen je danas (30.6.). Borojević i još šest osoba terete se za krivično delo primanja i davanja mita u iznosu od oko milion evra.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.