Izvor: Glas javnosti, 07.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika - ukratko...

Sporazum o EU po  modelu narodnjaka

BEOGRAD - Socijalisti će u parlamentu dići ruku za usvajanje SSP-a, ali uz ogradu da Srbija taj dokument tretira kao dokaz svog teritorijalnog integriteta. Ova izjava lidera SPS-a Ivice Dačića za njegovog stranačkog kolegu Dušana Bajatovića „nije ništa novo“ jer, kako tvrdi, ta partija je i ranije na isti način govorila o SSP-u.

- Mi možemo da napravimo dokument u kome će se objasniti kako Srbija shvata sporazum. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Nova vlada će odrediti šta će se u tom dokumentu naći, i nadam se da ćemo postići konsenzus oko toga - rekao je on.

Za razliku od njega, Dragan Šormaz iz DSS-a tvrdi da „to liči na ono što je SRS svojevremeno predlagala“.

- Verovatno žele da kažu da će, ukoliko Srbija usvoji SSP, to biti na način koji predviđa naš Ustav, mada lično verujem da je to više za „unutrašnju upotrebu“ i upućeno našoj javnosti zbog straha da se ne izgubi deo glasačkog tela. Ali, bez obzira na dokumenta koja će vlada napraviti, važnije je da li će skupština ratifikovati SSP i poštovati Zakon o ratifikaciji - objasnio je Šormaz.

I analitičar Aleksandar Pavić smatra da je to što SPS predlaže vrlo slično onome što su predlagali DSS i SRS, samo, kako kaže, malo uopštenije.

- Sada se postavlja pitanje da li će SPS-ov koalicioni partner to prihvatiti. Svaka zemlja koja je potpisivala SSP stavljala je svoje ograde u delovima koji joj nisu odgovarali i EU nije imala pravo da na njima insistira. SSP je svako mogao da tumači na svoj način, naravno dok ne dođe do sudara, a onda je to pitanje momenta i odnosa snaga. Tako će verovatno biti i sa Srbijom, ali do trenutka pristupanja. Onda više nema vrdanja - kaže on..

 A. P.

Zanijer hoće u posetu Beogradu

 BEOGRAD - Novi šef Unmika, Lamberto Zanijer, zatražio je posetu Beogradu, a politički predstavnici kosovskih Srba ocenjuju da njegovo insistiranje na kontaktu sa rukovodstvom Srbije treba shvatiti ozbiljno, kao znak da je međunarodna zajednica uvidela da bez Beograda nema napretka i poboljšanja stanja na terenu, preneo je Tanjug.

Aktivna spoljna politika

 BEOGRAD - Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je Tanjugu da od nove Vlade Srbije očekuje aktivnu i snažnu proevropsku spoljnu politiku, koja će omogućiti dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, ako ne do ove godine, onda u prvih šest meseci 2009.

- Uslov da EU pokaže dobru volju i pomogne Srbiji jeste ispunjenje obaveza prema Haškom tribunalu - rekao je on i dodao da očekuje da će se ambasadori Srbije, koji su povučeni u Beograd na konsultacije, u najskorijem roku vratiti na svoja mesta kako bi mogli da budu „glas Srbije u tim zemljama“.

Vuk Tadiću ne veruje?

 BEOGRAD - Lider SPO-a Vuk Drašković potpisaće danas sa DS-om koalicioni sporazum, najavljeno je iz ove stranke.

Srećko Srećković, funkcioner SPO-a, kaže da će sporazum sadržati načela koja će se ticati ubrzanog procesa približavanja EU i razvoju pravosudnog sistema u Srbiji. On, međutim, za Glas nije mogao da potvrdi da li potpisivanje ovog sporazuma znači da SPO nema poverenje u svog koalicionog partnera.

- Ne radi se o tome, već o normalnoj političkoj proceduri - kratko je izjavio on.

S druge strane, Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao je da ta stranka zasada ne vidi potrebu da potpisuje bilo kakav sporazum sa DS-om, ali je ostavio prostor da i to urade ako se za tim, kako je naveo, „ukaže potreba“.

Pravni sistem  i korupcija

 BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je u izjavi Tanjugu da pored priključenja Srbije EU, ekonomskog razvoja i socijalne pravde u prioritete buduće vlade ubraja i sređivanje stanja u pravnom sistemu, smanjenje korupcije, što su sve, kako kaže, neophodni faktori za ostvarenje prva dva cilja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.