Policijska saradnja pre političke

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policijska saradnja pre političke

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio da bi policijska saradnja u regionu uvek trebalo da bude pre političke. Zajednički interes država je da se izbore protiv organizovanog kriminala, rekao Dačić.

Policijska saradnja u regionu uvek bi trebalo da bude pre političke, jer je zajednički interes država da se izbore protiv organizovanog kriminala, rekao je zamenik premijera i ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Siguran sam da je policijska saradnja u ovom trenutku nekoliko koraka ispred političkih odnosa između država regiona, što bi trebalo da bude normalno, zato što je zajednički interes svih da se izborimo protiv kriminala", rekao je Dačić u intervjuu Tanjugu.

Kao primer dobre policijske saradnje, Dačić je rekao da je postignut dogovor ministara policije Srbije i Hrvatske o osnivanju regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala.

"To je jedan od retkih primera u Evropi otvorene saradnje dveju policija, što je možda za mnoge bilo neočekivano imajući u vidu ukupne političke odnose između naše dve države i dva naša naroda u bližoj i daljoj prošlosti", rekao je ministar.

U prilog činjenici da je neophodna saradnja policija u okruženju u borbi protiv kriminala, terorizma i korupcije, Dačić je naveo i povoljnosti koje bi mogle olakšati te policijske aktivnosti.

"Zemlje regiona imaju mnogo toga zajedničkog, od podneblja, istorijske pozadine, veza koje postoje iz naše prošlosti, rodbinske, političke", rekao je Dačić.

Pravni osnov za formiranje regionalnog centra

Prema njegovim rečima, u narednom periodu biće definisan pravni osnov za formiranje regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala, njegova organizacija i nadležnosti.

"U planu je čitav niz zajedničkih istražnih timova, stvaranje zajedničke operativne baze podataka o organizovanom kriminalu na prostoru naše dve države i celog regiona", objasnio je ministar.

Dačić, međutim, ističe i potrebu zaštite podataka u vidu tehnološkog opremanja centra sa mogućnošću otvaranja linkova i konferencijskih veza - sigurnih, zaštićenih, kako podaci ne bi dolazili u ruke kriminalnih grupa.

Ministar smatra da je to početak zajedničke sveobuhvatne akcije stvaranja jedinstvene baze podataka o kriminalu i vođenju policijskih akcija. "Tim akcijama biće omogućeno da se pojedine grupe ne samo otkriju, prate, već, uhapse i privedu pravdi".

Dačić je rekao da očekuje da će se tom regionalnom centru priključiti i druge države iz regiona, jer ni jedna od država na prostoru bivše Jugoslavije nije toliko autonomna da ima svoj sistem bezbednosti koji može uspešno da se izbori protiv kriminala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.