Počeo Bledski strateški forum, regionalna stabilnost u fokusu

Izvor: RTS, 02.Sep.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Bledski strateški forum, regionalna stabilnost u fokusu

Tradicionalni Bledski strateški forum (BSF) 14. po redu, koji je ove godine posvećen stbilnosti u regionu, održivom razvoju i ekonomskom napretku, počeo je posle podne na Bledu. Srbiju na skupu predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će biti jedan od govornika na panelu pod nazivom "Zapadni Balkan, evropeizacija, demokratizacija i zajednička odgovornost".
Dvodnevni skup pod nazivom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Izvori /ne/stabilnosti" okupio je ove godine veliki broj visokih zvaničnika iz EU, sa Zapadnog Balkana, Turske, SAD i međunarodnih organizacija, ali će nesumnjiva zvezda skupa biti funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer, pre svega zbog činjenice da je upravo imenovan za specijalnog izvestioca Sjedinjenih Država za Balkan.

Domaćin skupa, ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar poručio je da novi izabrani EU lideri treba da pokažu odgovornost i suoče se sa izazovima, a u to, kako je rekao, uključiti i zemlje kandidate za članstvo u Uniji.
Cerar je istakao da je proširenje EU na Balkan uvek bilo u centru pažnje Slovenije i Foruma, i založio se, zbog bezbednosti, za što skorije proširenje.
Međutim, Cerar je ukazao da će zahtevi za sprovođenjem reformi u zemljama kandidatima biti veći nego ikada.
Kako je rekao, Slovenija je pokrećući BSF želela da stvori nešto vredno ne samo za sebe samu, već za ceo svet.
U današnjem, povezanom svetu, postoji mnogo načina za pružanje doprinosa svetu, ukazao je Cerar i istakao da ideja održivog razvoja stoji iza BSF, podržana od svih, ali smo daleko od primene u praksi.
Primena je, kaže, vezana za troškove, a postavlja se pitanje da li smo spremni da platimo te troškove. Takođe, ukazao je klimatske promene sve pogađaju i zato je važno da preuzmemo odgovornost i pređemo sa reči na delo.
Pozdravljajući učesnike i zahvaljujući im se na prisustvu, generalni sekretar BSF-a Peter Grk rekao je da su se organizatori, kada su razmišljali o učesnicima, zapitali kada smo prestali da brinemo o sebi i blagostanju i počeli da trgujemo dugoročnim zarad kratkočročnih ciljevima.
"Danas, kada planeta gori, kada demokratije slabe, moramo da brinemo o budućnosti", podvukao je Grk i dodao da to nije samo briga za očuvanje šuma, planete, već nas samih.
Srbiju na skupu predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će biti jedan od govornika na panelu pod nazivom "Zapadni Balkan, evropeizacija, demokratizacija i zajednička odgovornost".
Dačić će se na marginama foruma sastati sa Palmerom.
Među učesnicima Foruma najavljeni su ministar spoljnih poslova Španije i budući visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borel, kao i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.
O održivosti govoriće direktor Centra za održivi razvoj iz SAD Džefri Saks, o stanju ljudskih prava izlagaće visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele - Jerija, a zbog aktuelne situacije u svetu veliku pažnju privućiće zasigurno panel posvećen klimatskim promenama na kojem će uvodničar biti ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.
Dvodnevna konferecija završiće se panelom koji će okupiti šefove diplomatija regiona, koji će diskutovati, uz učešće Palmera, o evropeizaciji, demokratizaciji i odgovornosti Zapadnog Balkana.
Pored glavnog konferencijskog programa biće održan i Strateški forum za mlade, pod nazivom „Mladi kao (budući) resurs", na kojem će mladi koji prisustvuju Forumu pokušati da dokažu da je mladost vredan resurs na više načina.
Ovogodišnji Strateški forum okupiće i poslovnu zajednicu na posebnom Biznis forumu, koji je posvećen pitanjima kako pobediti u okruženju stalnih promena, klimatsko-neutralne pametne ekonomije i međunarodnog turizma koji eksponencijalno raste.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.