Pobednici i gubitnici izbora

Izvor: RTS, 07.Maj.2012, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednici i gubitnici izbora

Ivica Dačić je najveći pobednik izbora, slažu se gosti emisije Oko. Na izborima su dobro prošli i Dveri i URS, a nijedna postizborna koalicija nije isključena, navode gosti emisije.

Jedan od najvećih dobitnika izbora je lider socijalista Ivica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dačić, složili su se gosti emisije Oko novinari Gorislav Papić i Dragoljub Petrović i sociolog Vladimir Vuletić.

Vuletić je rekao da je Dačić najbolje ocenjeni ministar u prošloj vladi, ali i da je znalački koristio medije u kampanji.

"On je fino profilisao ciljnu grupu i prilagodio svoj autoritarni ton njima. SPS je otplatio hipoteku iz prošlosti, nisu više demonizovani, privukli su i stare birače SPS-a koji su se nakon devedesetih krili iza DSS-a i radikala. Oni su sada ponovo mogli da glasaju za SPS", navodi Vuletić.

Novinara dnevnog lista "Danas" Dragoljuba Petrovića iznenadio je procenat glasova koji je osvojio Dačić. Petrović je, međutim, podsetio da je lider SPS-a koristio jaku demagogiju za vreme kampanje, da se dosta obraćao biračkom telu SPS-a iz devedesetih i da se pozivao na Tita i Miloševića.

Novinar RTS-a Gorislav Papić smatra da je Dačić u kampanji pokazao svu svoju političku veštinu.

"Koštunici je bila potrebna knjiga da objasni svoj program, a Dačić svoju politiku ume da spakuje u jedan kratki tvit. Pomoglo mu je i to što za vreme kampanje njega nije napadao niko, bitka se vodila između dve velike stranke", ističe Papić.

Za goste emisije loš uspeh radikala nije veliko iznenađenje, ali su se složili da su dobitnici na ovim izborima svakako i Dveri. "Dveri su doprinele većoj izlasnosti i padu radikala. Za njih je glasalo i ono najtvrđe biračko telo SPS-a kojem nije odgovarala koalicija sa DS-om", smatra Petrović.

I Papić navodi da su su Dveri iznenađenje i da nisu gubitnici, posebno ako uđu i u parlament u Vojvodini. "Uspeh je to što su prešli cenzus i u Čačku i u Novom sadu i Kraljevu. To će ih dodatno ojačati. Isplati im se da nastave da govore da su svi isti, jer pucaju na najrazočaranije u biračkom telu", ističe Papić.

Vladimir Vuletić, međutim, smatra da i nije neki uspeh to što su Dveri napravile i da im se daje mnogo više medijskog prostora nego što zaslužuju.

Kao jedan od većih gubitnika na ovim izborima označen je lider LDP-a Čedomir Jovanović. Petrović smatra da su njima barem dva odsto glasova odneli beli listići, ali da nije to jedini problem.

I Petrović i Vuletić se slažu da je Preokretu ogroman broj glasova odnelo to što Jovanović nije slao baš jasne poruke, što nije pričao ništa konkretno i da su apstraktne poruke našle slabog odjeka i među starim, a kamo li novim biračima. Problem LDP-a je sličan onom koji ima i SNS, a to su slabi kadrovi, smatra Petrović.

Kao velikog pobednika ovih izbora Vuletić vidi i Dragana Đilasa. On tvrdi da je Đilas postigao veliki uspeh i opravdao poverenje građana.

"Mnogo razloga za zadovoljstvo ima i Mlađan Dinkić sa URS-om, jer je pre kampanje viđen kao neko ko ne prelazi cenzus i za koga više nema mesta na političkoj sceni Srbije. Mudro je izabrao Zorana Stankovića i uspeo da pređe cenzus", podsetio je Vuletić.

Dragoljub Petrović smatra da Dinkić nije ozbiljno mislio kada je za vreme izborne noći rekao da je možda došlo vreme da bude opozicija. "Odlično je prošao na izborima sa Stankovićem i pričom o regionima i Dinkić će ući u vladu ako ponuda bude ok", navodi Petrović.

I Gorislav Papić smatra da Dinkića ne bi trebalo pre vremena stavljati u opoziciju i rekao da čak postoji i mala šansa da DS formira vlast uz pomoć URS-a, PUPS-a, LDP-a i manjina.

Postizborne kombinacije

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da postoji mnogo postizbornih kombinacija, ali da je važnije po kojem će se principu praviti vlada.

Najvažnije je da vladu čine ljudi koji mogu da rade zajedno i koji mogu da se dogovore oko ciljeva ka kojima će stremiti, smatra Vuletić.

"Ova koalicija koja je bila do sada je bila dobra. DS i SPS su dobro sarađivali, samo je URS bio tu neko ko sreću kvari. Videćemo da li će biti nepremostivih razlika sada kada su odnosi promenjeni", ističe Vuletić.

Petrović je podsetio da DS i SNS već šalju poruke koje mogu da se tumače da nije isključena ni koalcija DS-SNS. On aludira na Nikolićevu izjavu da bi možda moglo da im se smuči Dačićevo ucenjivanje da će on biti premijer i da bi mogla da se napravi i drugačija vlada.

"Sve može u Srbiji. Ako je mogao SPS sa DS-om, što ne bi mogao i SNS"?, navodi Petrović.

On misli da bi tim potezom SNS naštetio sebi do sledećih izbora, sem ako ne bi ta vlada sa DS-om funkcionisala perfektno, u šta sumnja.

Takođe, Petrović nije siguran koliko bi uopšte eventualno obećano premijersko mesto Dačiću, pomoglo Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora.

On veruje da bi glasači SPS-a pre glasali za Nikolića nego za Tadića. I Papić je primetio da se Dačićeva reč ceni, naročito posle ovih izbora, ali da njegovi birači nisu vojska i da je pitanje za koga bi uopšte glasali. 
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.