Paori predali zahteve Dačiću

Izvor: Studio B, 31.Mar.2012, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paori predali zahteve Dačiću

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine koji su jutros stigli sa 100 traktora u Beograd, predali su njihove zahteve zameniku premijera i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću koji će ih proslediti predsedniku, premijeru i resornom ministru.

Poljoprivrednici iz Vojvodine su pre dva dana počeli da blokraju puteve traktorima, nezadovoljni vladinom uredbom na osnovu koje će se u 2012. subvencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ratarima davati po ostvarenoj proizvodnji, a ne po hektaru, kako je to činjeno prethodne dve godine. Oni zahtevaju da se podsticaji i dalje dodeljuju po jedinici obradive površine.

Dačić je novinarima ispred palate "Srbija", nakon što je primio zahteve paora, rekao da to nije njegov resor i ne želi da ulazi u ocenu opravdanosti zahteva, niti ima zamerke na rad Ministarstva poljoprivrede, već je cilj policije da sve protekne mirno i bez incidenata.

"Svako ima pravo da iznese svoje stavove i zahteve, mi smo imali samo jedan jedini interes, a to je da sve protekne mirno i bez incidenata - da se u isto vreme omogući poljoprivrednicima da iskažu svoje stavove, a da sa druge strane to ne izazove negativnu reakciju građana i kolaps u sistemu saobraćaja", kazao je on.

Dačić je naveo da je iz tog razloga sa poljoprivrednicima dogovoreno da jutros prođu i ostvare svoj cilj - protestnu vožnju traktorima do Beograda.

"Mislim da bi bilo veoma dobro kada bi svi konflikti koji postoje u društvu, a to je i cilj politike - rešavaju dogovorom i da se izbegnu svi mogući incidenti", naglasio je on.

Dačić je ukazao da je bilo pojedinačnih incidenata tokom ove blokade, ali da misli da je "generalno najbolje da se ovako završi, kao što smo se juče dogovorili."

On je istakao da radi svoj posao odbacivši tvrdnje da je reč o predizbornoj kampanji i ponovio da je cilj da se reše problemi blokade puteva, dodajući da je poljoprivrednike primio na njihov zahtev, te da tu odluku nije doneo sam.

"Ja ne radim izbornu kampanju, ja radim svoj posao, a drugi ako nemaju šta da rade, pa rade izbornu kampanju, to je druga stvar", naglasio je Dačić.

On se zapitao šta treba da radi - "da prekrsti ruke i noge i da čeka do kraja izborne kampanje" i ponovio da ne vodi izbornu kampanju, niti će je voditi.

"Ako narod za četiri godine nije mogao da vidi da li nešto znam da radim ili ne, sigurno neću da ga prevarim svojim spotovima ili raznim bajkama i pričama", kazao je Dačić, dodajući da ne želi da komentariše "konkretne poteze njegovih kolega političara", ali da "misli da rade na svoju štetu".

Dačić je rekao da nije razgovarao sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem, ali je "pričao sa drugim ljudima iz državnog rukovodstva".

Ministar je zahvalio delegaciji nezadovoljnih poljoprivrednika što su došli i ispoštovali dogovor i rekao da je u istoriji zgrade palata "Srbija" - nekadašnjeg SIV-a i Palate Federacije - bilo mnogo parkiranih mercedesa i drugih luksuznih automobila, ali misli da nikada nije bilo traktora.

Dačić je na kraju poljoprivrednike pozvao na doručak, ali ni paori nisu ostali bez poklona za ministra pa su mu predali pršutu i kulen nakon čega su zajedno krenuli na doručak.

Ivaković najavio povlačenje traktora sa puteva

BEOGRAD - Nezadovoljni zemljoradnici iz Vojvodine će nakon što se danas sastanu sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i predaju mu svoje zahteve, povući svoje traktore sa puteva do 24. aprila, a ako do tada ne budu ispunjeni njihovi uslovi 25. aprila sledi kompletna blokada saobraćaja u celoj Srbiji, izjavio je član Organizacionog odobra poljoprivrednika Miroslav Ivković.

On je novinarima, ispred palate "Srbija", rekao da je ovo prvi put od 2004. godine, da su zemljoradnici uspeli da dođu traktorima u Beograd. Kako je istakao, oni od tada pokušavaju da stignu u prestonicu ne bi li javnosti i političarima skrenuli pažnju na svoje probleme.

Ivković je podsetio da su se predstavnici poljoprivrednika juče sastali sa ministrom Dačićem nakon čega im je omogućeno da sa sto traktora, od kojih su 50 iz Banata a isto toliko iz Bačke i Srema, dođu u Beograd i parkuraju ih ispred zgrade palete "Srbije", gde će predati svoje zahteve koji treba da budu prosleđeni predsedniku i premijeru Srbije.

Privi traktori su, inače, pred palatu "Srbija" dovezeni oko 7,30 sati i još pristižu iz pravca Pančeva i Novog Sada.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.