Ove godine ne štitimo Paradu ponosa

Izvor: Istinomer.rs, 18.Avg.2011, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove godine ne štitimo Paradu ponosa

"Ministarstvo unutrašnjih poslova neće učestvovati u održavanju najavljene gej parade dok se o tome ne izjasne Skupština grada Beograda, gradonačelnik Beograda, vlada i predsednik Srbije." Uoči Parade ponosa 2010. godine ministar policije je najavljivao da će policija obezbediti najavljeni skup, i da policija "neće tolerisati napade na bilo koga".
"Obaveza je policije, u skladu sa Ustavom i zakonom, da osigura bezbednost učesnika javnog skupa, a ne da procenjuje, kako je rekao, da li se manifestacija dopada ili ne."
ministar policije Ivica Dačić, Tanjug, 30. 9. 2010. godine


Tokom Parade u oktobru 2010, došlo je do nereda tokom kojih je napravljena velika materijalna šteta, a u sukobu je povređena 141 osoba, od čega 124 pripadnika MUP-a. Ministar policije je tada rekao da je "zadovoljan radom policije pošto je uspela da zaštititi učesnike Parade ponosa i spreči krvoproliće" (Slobodna Evropa, 10. 10. 2010. godine).
Godinu dana kasnije, međutim, ministar je obezbeđivanje Parade ponosa najavljene za septembar 2011. uslovio podrškom državnih institucija i stranačke koalicije "Za evropsku Srbiju", a ne Ustavom i zakonom, kako je to učinio prošle godine.
"Dačić je pozvao organizatore Parade ponosa da se obrate strankama iz koalicija "Za evropsku Srbiju", a da će MUP prihvatiti sve."
Beta, 16. 8. 2011. godine


Budući da je ministar policije umesto Ustava i zakona odluku o zaštiti učesnika Parade uslovio jedinstvenim stavom institucija i stranaka, Istinomer njegovu izjavu ocenjuje kao nedoslednu.

Nastavak na Istinomer.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada, Grad: Imaćemo stav o Prajdu

Izvor: B92, 18.Avg.2011

Beograd -- Stav Vlade i Grada Beograda o održavanju Parade ponosa biće uskoro poznati. Uloga Grada u organizaciji biće definisana do kraja nedelje, kaže Dejan Ranđić...Vlada Srbije će na nekoj od narednih sednica zauzeti stav o pitanju održavanja Parade ponosa, najavio je vladin koordinator za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Istinomer.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Istinomer.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.