Otvara li Dačić beogradski front ili samo testira Vučića

Izvor: Politika, 05.Sep.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvara li Dačić beogradski front ili samo testira Vučića

Predlog za promenu vlasti u prestonici premijeru služi kao pokušaj strateške nagodbe sa Aleksandrom Vučićem

Vlast funkcioniše izvanredno i Beograd treba da bude primer drugima kako se radi, tvrdili su socijalisti zajedno s demokratama više od godinu dana, ignorišući sve pokušaje naprednjaka da izdejstvuju smenu „loše vlasti Dragana Đilasa”. Ali, samo dan posle početka rekonstrukcije republičke vlade, u parlamentu premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ivica Dačić najavio je promenu vlasti u prestonici. Ovakav gest lidera SPS-a analitičar Dragomir Anđelković  tumači kao pokušaj da „poklonom” naprednjacima izdejstvuje garancije da će rekonstruisana vlada s Dačićem na čelu potrajati što duže.

U funkcionisanju beogradske koalicije DS–SPS do danas se baš ništa nije promenilo što bi dalo za pravo ogromnom naporu naprednjaka da dokažu kako je to „štetočinska vlast, koja, u interesu Beograđana, što pre mora otići u istoriju”. Pa, ipak, Ivica Dačić je svojom izjavom da je gradonačelnik „Dragan Đilas na putu da postane pluskvamperfekat” i „prevođenjem” Aleksandra Antića, predsednika Skupštine Beograda, za ministra saobraćaja najavio smenu sadašnje vlasti u Beogradu. On pri tome nije rekao da je razlog za promene loš rad niti je objasnio zašto nije  „čuo” višemesečne gromoglasne vapaje naprednjaka koji su u poslednje vreme takoreći utihnuli.

Vučić, koji je ranije tvrdio da smene vlasti u Beogradu neće biti bez izbora i da za razliku od drugih poštuje volju Beograđana, nije komentarisao Dačićevu izjavu o „Đilasu kao gradonačelniku u pluskvamperfektu”. Prvi potpredsednik vlade je samo rekao da nema mesta žurbi i da će ta tema doći na red posle dijaloga u Briselu i završetka velikih investicija.

Pažljivim posmatračima nije promakao trenutak koji je Dačić odabrao da „prelomi” kako više ne može sa demokratama u prestonici. Ovom potezu prethodilo je julsko izbacivanje Dinkića i regionalista iz vlade, ali i sastanak političkih protivnika Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa na kome je dogovoren zajednički rad na projektu „Beograd na vodi”, kojim su obojica bili vrlo zadovoljni.

Što se URS-a tiče, Dačić je u julu tvrdio da je Vučiću postavio uslov „URS ili SPS” i sve do minulog ponedeljka, sa velikim zadovoljstvom, isticao da je on izbacio URS iz vlade. Vučić je, sa svoje strane, tvrdio da je SNS bio spreman na neke ustupke i na uštrb svoje stranke, da URS ostane, ali… I dok se Dačić busao u grudi za izbacivanje URS-a, Vučić je vodio Mlađana Dinkića na potpisivanje ugovora  za posao „na kojem smo zajedno radili”, pa hvalio Dinkića za najavu dolaska „Boša”, da bi ga na kraju postavio za svog zamenika u poslu sa Saudijskom Arabijom.

Kombinacija ova dva načina ponašanja rezultirala je usmeravanjem celokupnog besa URS-a na Dačića. A da premijeru to baš i nije svejedno, najbolje svedoči njegova polemika u srpskom parlamentu sa Snežanom Stojanović-Plavšić (URS), kojoj je, između ostalog, poručio: „Ako mislite da vas ja ne volim, a da vas Vučić voli, onda mislite tako i dalje.” Usput je sugerisao i da nije samo on želeo da izbaci URS.

Dačićeve poslednje poteze Dragomir Anđelković, politički analitičar, vidi kao „jednu širu ponudu za opstanak na mestu premijera.”

„Dačić se dugo opirao rušenju vlasti u Beogradu, sada je spreman preko noći da to uradi, a za to će zahtevati neku vrstu garancije da će rekonstruisana vlada s njim na čelu opstati duže vreme. Njemu Beograd služi kao moneta za potkusurivanje za pokušaj strateške nagodbe sa Vučićem, jer je Vučićeva poslednja. Vučiću, međutim, ne treba donošenje Beograda u miraz. On ima takav rejting da mu takva nagodba ne treba, a pitanje je i da li će ići sada na izbore, ali može da obezbedi funkcionisanje Beograda uvođenjem prinudne uprave do izbora, a pitanje je samo roka u kome će oni biti održani“, objašnjava Anđelković.

Što se tiče odnosa Dačića, Dinkića i Vučića, Anđelković kaže da tu svako ima svoju računicu i dodaje: „Dačić sada pokušava da amortizuje Dinkićevo neprijateljstvo, jer je Dinkić vešt u marketingu, vrlo ozbiljan protivnik, ne verujem da želi da se Dinkić fokusira samo na njega. Dinkiću odgovara da ima pozitivniji odnos prema Vučiću nego prema Dačiću, zato što je SNS stranka koja će verovatno vladati sledećih godina, a dobro je imati solidne odnose sa nekim takvim. Vučiću se, pak, isplati da usmeri Dinkića na Dačića, a ne na sebe. Tako da u toj vrtešci svi imaju neki interes.”

M. Čekerevac

objavljeno: 05.09.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Izbori u Beogradu početkom 2014?

Izvor: Politika, 06.Sep.2013, 13:32

Ukoliko socijalisti ne predlože kandidata za predsednika gradske skupštine na sledećoj sednici Skupštine grada 25. septembra otvara se mogućnost za uvođenje prinudne uprave ..Koliko dugo će još Dragan Đilas biti gradonačelnik Beograda biće poznato tek posle sastanka Ivice Dačića i Aleksandra...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.