Otkazana poseta Zagrebu zbog oslobođenja generala

Izvor: Press, 18.Nov.2012, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazana poseta Zagrebu zbog oslobođenja generala

Srbija je otkazala posetu potpredsednika Vlade Suzane Grubješić Zagrebu, zbog događanja sa oslobađajućom presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima, izjavio je sinoć premijer Ivica Dačić

O čemu bismo razgovarali, posle ove presude, zapitao je Dačić u emisji "Teška reč" na drugom programu televizije Pink. On je rekao da će presuda Haškog tribunala sigurno ostaviti teške posledice za proces pomirenja između Srbije i Hrvatske, a da će ta država sad odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Haškog tribunala iskoristiti da legalizuje politiku etničkog čišćenja Srba.

Dačić je ocenio da je oslobađajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču sramota za međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije, koje si i formirale Haški tribunal, a da ju je u Srbiji kritikovala "čak i Nataša Kandić". Ako dva veća istog suda, na osnovu istih dokaza, donesu tako različite presude, onda je očigledno reč o političkom pritisku koji je usledio da bi se odluka preinačila, naglasio je on i dodao da je i to dokaz dvostrukih standarda međunarodne zajednice prema prostoru bivše Jugoslavije.

Ovo je, istakao je Dačić, samo kraj jednog procesa u kome je od početka sve bilo jasno, jer su Srbi unapred određeni da su krivci. On je podsetio da su pred Haškim tribunalom optuženi predsednici Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, a niko iz Hrvatske, kao i da već idu najave da će biti oslobođen i kosovski Albanac Ramuš Haradinaj.

Dačić smatra da sada, pošto je ogoljena takva politika, Srbija, kad već ne može da "prepravlja" odluke Haškog tribunala, treba da u decembru iskoristi sednicu Saveta bezbednosti UN i tamo ukaže o čemu je reč u toj presudi. Prema njegovoj oceni, oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču oslabljena je pozicija Srbije, kada je reč o međusobnim tužbama sa Hrvatskom za genocid, jer ta država sad verovatno neće odustati od tužbe niti pristati na "poravnanje".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Oslabljena pozicija Srbije

Izvor: B92, 19.Nov.2012, 00:01

Beograd -- Dačić izjavio da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima oslabljena pozicija Srbije kada je reč o tužbama koje su dve zemlje podnele jedna protiv druge..."Srbija mora da shvati da iza ovakve odluke Haškog tribunala stoje teške posledice po državu. Veoma je oslabljenja pozicija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.