Oštra polemika Dačića i poslanika

Izvor: B92, 27.Dec.2012, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštra polemika Dačića i poslanika

Beograd -- Premijer Srbije Ivica Dačić je najavio da će predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji zajedno pripremiti kabinet predsednika Srbije i Vlada Srbije.

Premijer je rekao da će se poslanici o njoj izjasniti već u prvim nedeljama naredne godine.

Dačić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja opozicije, rekao da će na rezoluciji raditi zajedno predsednik i vlada, ali da će je formalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predložiti Vlada.

On je podsetio da je u martu "sledeće prolazno vreme" za Srbiju na putu evropskih integracija.

"Niko danas ne može da dobije na temi Kosova bilo kakve poene, jer je situacija loša i mi se gotovo nalazimo na izgubljenom terenu. Za evropske integracije prolazno vreme će biti u martu. Ne bih voleo da glavna tema bude Kosovo ili EU i zato treba da napravimo balansiranu politiku koja nas neće postavljati pred tu dilemu", rekao je Dačić.

Dačić i Kolundžija o ličnim političkim transformacijama

Prema Dačićevoj proceni, deluje smešno da DS kritikuje to da li je neko autoritativan predsednik vlade. "Šta hoćete da kažete, da je Mirko Cvetković bio pravi, da se politika o Kosovu pisala u njegovom kabinetu. Što bi rekao profesor (Slobodan) Samardžic, promašili ste temu, a hvala što me vi podržavate da treba da budem jači premijer, imaću to u vidu, ne bojte se," poručio je Dačić.

Poslanica DS Nada Kolundžija pitala je premijera zašto je osporavao platformu ako je već pristao da platformu "u kabinetu (predsednika) pišu trgovci sanitarijama".

Reagujući na te kritike, Dačić je podsetio da je plan u četiri tačke za Kosovo i Metohiju takođe sastavljao bivši predsednik ukazujući da DS "treba da bude sramota da sada kritikuje nešto u čemu je do pre par meseci bila".

"Jesu li četiri Tadićeva principa bili principi Vlade? Jel se vlada ikad izjašnjavala o njima? Mislite li da sam ja kao zamenik premijera (u prethodnoj vladi) ikada video te principe, a ne znam ni da li ih je premijer video", kazao je Dačić.

Kolundžija je kazala da su svi svedoci vidne nesloge o platformi predsednika Srbije i Vlade i da je javnost uznemirena zbog problema između dve institucije vlasti.

"Svako treba da radi svoj deo posla. U vladi ne postoje razlike oko tog pitanja. Nijedna odluka nije doneta preglašavanjem, sve odluke donete su jednoglasno", rekao je Dačić.

Kolundžija je govorila o transformaciji Dačića, a Dačić je naveo da je Kolundžiju upoznao 1990-tih godina sa Nebojšom Čovićem u Socijalističkoj partiji Srbije (SPS).

Kolundžija je potom navela da je neverovatno da se Dačić kao predsednik vlade spušta na taj nivo debata.

"Za mene je uvreda da kažete da sam bila u SPS. Niste sebi smeli da dozvolite da se spustite na ovako nizak lični nivo", rekla je Kolundžija i navela da je suština njenog pitanja bilo to da se način na koji se sada odvija pitanje o politici o Kosovu u institucijama nanose ozbiljnu štetu poziciji Srbije u pregovorima, i ugledu države.

Dačić Jovanoviću: Neću podneti ostavku

Lider LDP Čedomir Jovanović je pitao Dačića šta je cilj naroda i zemlje i "na šta liči" kosovska politika.

"Šta se vi sporite sa mnom oko Kosova! Tomislav Nikolić vas je doveo na mesto premijera i sa njim se sporite o Kosovu", rekao je Jovanović.

"Obećavali ste narodu ulazak u EU, a dozvolili ste da vas u EU vode Nikolić, Vučić i Dačić i to uspešnije nego vi. Obišao sam celu Evropu i svet i nisam čuo da je iko izrazio žaljenje za demokratskim snagama, jer niste više evropske i demokratske snage, jer to nije vaš monopol", kazao je Dačić.

Na pitanje Jovanovića o tome kada će podneti ostavku na mesto predsednika vlade, Dačić je kazao da to neće učiniti, da odgovorno radi i da će građani njegov rad oceniti na izborima, za četiri godine.

"Ne znam da li ima potrebe da odgovaram na to pitanje. Neću podneti ostavku, možete da me razrešite. Ovo nije komunistička emisija, nego Skupština", kazao je Dačić.

Jovanović je ponovo oštro pitao Dačića kada će da podnese ostavku i tako "pomogne zemlji".

"Vi ste predsednik vlade koja u Srbiji ne postoji. Ne mogu reći da sam srećan zbog toga", rekao je Jovanović i naveo da Dačić treba da podnese ostavku zato što je lider institucije - Vlade, koja je samu sebe degradirala.

Jovanović je ocenio da je Srbija loša zemlja zato što ima krizu upravljanja i upitao ko vodi zemlju: Dačić ili prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Dačić je poručio da u Skupštini može slobodno da se postavi pitanje poverenja u Vladu, ali i naveo da još nije bilo vlade koju je podržavalo više poslanika.

“Budite ubeđeni da neću podneti ostavku, jer mislim da radim u interesu naroda i države. Narod će o tome procenjivati kada za to dođe vreme - a to će biti za četiri godine”, rekao je Dačić.

Jovanović smatra da je u Srbiji danas mnogo važnije šta rade radne grupe koje, kako je rekao, hapse bez razloga, uređuju medije i vode pregovore sa Kosovom nego šta radi vlada.

“Zašto onda imamo vladu i vas kao predsednika?”, upitao je Jovanović pozivajući Dačića da podnese ostavku.

Odgovarajući na te navode, premijer Srbije je Jovanovića upozorio da se ne nalazi u humorističkoj emisiji, već u Narodnoj skupštini i poručio da ostavku sigurno neće podneti, a da eventulano mogu da ga razreše.

Srbija, kako je ukazao Dačić, mora da napravi sistemska rešenja za sve oblasti koje je Jovanović kritikovao, uključujući borbu protiv korupcije, rad policije, ekonomiju,.. ali aktuelna vlada, kako je istakao, za šest meseci nije imala dovoljno prilike za sve.

On je, međutim, ukazao da je Srbija danas biliža EU nego što je ikad bila.

On je dodao i da je od početka rada vlade postavljeno nekoliko važnih brana za odbranu od ekonomskog kolapsa koji je pretio Srbiji.

“Srbija se ne nalazi u krugu zemalja kojima u ovom trenutku preti bankrot ili kolaps, kao u nekim zemljama regiona. Tačno da je Srbija imala ove godine najveći pad, ali ja sam tada rekao i da je Srbija zemlja u kojoj je najnestabilniji kurs, najveća stopa nezaposlenosti u Evropi, najveće kamate na razne kredite, u kojoj nema dovoljno podsticaja i dobar poslovni ambijent, ali se to sigurno nije desilo posle izbora ove vlade”, podsetio je premijer.

On je, takođe, poručio da “ako narod ne može da živi bolje, ni vlast ne sme da živi bolje od naroda”.

“Toliko treba da budemo pošteni, a ne da je situcija sve gora, a neki sve bogatiji. Gde je tu pravda? Ovoj zemlji je potrebno više pravde”, poručio je premijer na šta je Jovanović krenuo da dobaciju iz poslaničke klupe zbog čega je i bio upozoren od strane predsednika skupštine.

Na to je reagovao i Dačić poručujući Jovanoviću da se kada je govorio o tome da su neki politčari sve bogatiji nije obraćao njemu, već građanima Srbije.

“Na kraju mandata ove vlade neće se meriti šta smo želili već uradili. Niko nema čarobni šapić da za šest meseci reši ekonomsku krizu ili problem KiM, ali moramo biti svesni situacije u kojoj se nalazimo, relanog odnosa snaga i okolnosti u kojima se nalazimo”, poručio je Dačić.

"Okončati probleme s Mađarskom"

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je najavio da u martu treba da bude otvoren novi granični prelaz prema Mađarskoj, kod Bačkih vinograda.

On je dodao da će sledeće godine biti održano mnogo aktivnosti na najvišem državnom nivou između Srbije i Mađarske, koje će značiti istorijsko pomirenje i okončanje problema iz prošlosti.

"Očekuje se da u toku sledeće godine imamo aktivnosti koje bi značile stavljanje tačke na probleme iz prošlosti, učestvovaće obojica predsednika. Sledeće godine biće održan i zajednički sastanak dve vlade", rekao je Dačić u Skupštini Srbije, gde premijer i članovi njegovog kabineta odgovaraju na pitanja poslanika.

Na pitanje poslanika SVM o otvaranju novih graničnih prelaza prema Mađarskoj, uz podsećanje na velika čekanja na granici, Dačić je rekao da se očekuje da u martu bude otvoren prelaz kod Bačkih vinograda.

Prema njegovim rečima, ostalo je sa srpske strane da se asfaltira još 100 metara puta i da "Telekom Srbija" poveže objekte.

Dačić je kazao da je planirano i ponovno otvaranje prelaza Horgoš-Reske, navodeći da postoje inicijative i za Rumuniju i Bugarsku, ali da te zemlje, koje su članice EU i žele da pristupe šengenskom sporazumu, nemaju dozvolu za otvaranje takozvanih malograničnih prelaza.

"Naš je interes da svuda gde se graničimo sa EU obezbedimo što više prelaza, da bi to moglo da funkcioniše na način koji je najbezbolniji i najefikasniji za građane", kazao je Dačić.

"Kad čujem kako govorite protiv EU dođe mi da je podržim"

Dačić je Samardžića upitao i koji predmet predaje na Fakultetu političkih nauka. “Koji predmet predajete? Evropske integracije? I šta će predavati ako Srbija ne nastavi put ka EU”, upitao je Dačić, ali se potom ispravio i rekao da su mu napisali da Samardžić ipak predaje politički sistem EU. Samardžić je na to rekao da je Dačić “promašio temu” i da nije odgovorio na njegovo pitanje.

Premijer Dačić poručio je da bi bilo neodgovorno prema narodu i državi ukoliko bi Srbija prekinula proces evrointegracija i da je neistinita teza da bi Srbija odustajanjem od EU mogla bolje da odbrani Kosovo i Metohiju.

Dačić je u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje Demokratske stranke Srbije rekao da ne vidi mogućnost da Srbija vodi spoljnu politiku uspešno, a da njen deo ne bude koncept evrointegracija.

Što se tiče nacionalnih i državnih interesa, Dačić je rekao da Srbiji niko ne brani da ih brani kako misli da treba, ali da ne zna kako drugačije da ih brani "ako ne učestvuje u igri".

Dačić je u polemici sa poslanikom DSS Slobodanom Samardžićem rekao da je DOS, čije je deo bio i DSS 2001. godine pobedio na politici prema EU.

“Govorili ste da je (Milošević) zaratio sa celim svetom, da je počinio ratne zločine...Svako ima deo svoje biografije koja nije baš slavna”, rekao je Dačić i dodao: “Zamislite situaciju da naša deca sutra žive u zemlji koja jedina u regionu nije deo EU i da i odlazak u Albaniju bude odlazak u EU. Ja ne mogu za to da se borim”.

Pošto ga je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović upozorio na vreme, Dačić ga je upitao: Pa zar nisam u pravu?

“To što vi plivate punom parom prema EU, ne znači da je vama jasno kuda idete. Imate iluziju da se približavate nekom cilju koji ne postoji, pričate o Albaniji, kao da ne znate kakvo je razmišljanje u EU o prširenju...mnogo toga se promenilo od 2001. godine”, uzvratio je Samardžić.

“Kad čujem kako govorite protiv EU dođe mi da je podržim. Mislim da to nije principijalno, to nije bila osnova vaše politike kada ste došli na vlast”, odgovorio je Dačić poslaniku DSS i dodao da su u to vreme “amnestirani albanski teroristi i da su pušteni iz zavora, da je Milošević protivustavno izručen Hagu, jer nije postojao Zakon o saradnji sa Hagom, a sada se DSS obraća Ustavnom sudu”.

On je naglasio da prema narodu treba biti iskren i reći da bi prekidanje puta ka EU naštetili narodu i “našoj deci”.

Samardžić je još jednom premijeru rekao da mu nije odgovorio na pitanje, već da je pričao o “svemu što mu je palo napamet i što mu leži na duši”.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: Staviti tačku na sve probleme sa Mađarskom

Izvor: Blic, 27.Dec.2012

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je danas da se očekuje da u martu bude otvoren novi granični prelaz prema Mađarskoj, kod Bačkih vinograda, i da će sledeće godine biti održano niz aktivnosti na najvišem državnom nivou dve zemlje, koje će značiti istorijsko...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.