Opozicija sprema napad na vlast

Izvor: Blic, 04.Sep.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija sprema napad na vlast

Opozicija već zauzima startne pozicije za napad na vlast, a posebno na Demokratsku stranku ako srpska rezolucija o Kosovu propadne u Generalnoj skupštini. Lider SPS Ivica Dačić juče je otvoreno upozorio da bi negativan ishod u Generalnoj skupštini UN mogao ugroziti položaj proevropskih snaga u Srbiji. Dačić je u Beču naglasio da bi to bila negativna poruka.

Vlast u Srbiji se trenutno suočava sa dvostrukim pritiskom, iz EU je ucenjena izborom između prekidanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evropskih integracija države ukoliko ne postigne kompromis oko načina na koji će dalje pregovarati sa Prištinom. Unutrašnji pritisak opozicije se pojačava jer i SNS, koja je bliska demokratama po pitanju evropskih integracija, najavljuje da bi u slučaju propasti srpske rezolucije tražiti ostavke i smenu. Biračko telo je emocionalno osetljivo na temu Kosova i na to računaju desničarske stranke. Dačić je poruku upozorenja juče poslao pre svega evropskim liderima.

- Mislim da bi negativan ishod u Generalnoj skupštini bila negativna poruka i da cela ova situacija ide na ruku snagama u Srbiji koje smatraju da Srbiji nije budućnost u EU i koje su mišljenja da Srbija treba da prestane da definiše evropsku integraciju kao nacionalni državni interes - rekao je Dačić.

On je naglasio da je „najviši interes Srbije da bude članica EU", ali dodao da veruje i da u velikom interesu EU članstvo Srbije jer bi to bila „pacifikacija ovog nestabilnog i trusnog regiona".

Opozicione stranke u ovoj nezavidnoj situaciji vide svoju šansu. Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić kaže da će predstavnici opozicije posle sednice Generalne skupštine UN 9. septembra razgovarati o daljoj saradnji, ali nije mogao da kaže da li će opozicija organizovati protestni skup.

Portparol DS Jelena Trivan izjavila je da su pokušaji naprednjaka da prave političke poene na temi rezolucije o Kosovu i Metohiji, „neukusni i nemoralni".

- Ne zna se da li je nemoralnije praviti kampanju protiv vlasti, koja je nasledila taj težak problem od drugih ili što to čini stranka koja je bila na vlasti kada se Srbija povukla sa Kosova i Metohije - kazala je Trivan.

Ona je rekla da se pokušaj da se politički zaradi u trenutku kada vlast bije jednu od najtežih bitaka „ne može drugačije nazvati nego političko lešinarenje".

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da 9. septembru ne treba pridavati značaj koji mu objektivno ne pripada, da je cilj Beograda da smanji broj priznanja Kosova, ali i da bi „najgora solucija bila ako bi Srbija kod zemalja koje su nas podržavale u našoj politici prema Kosovu ostavila utisak da odustaje od dosadašnje borbe, bez obzira na rezultat i ishod glasanja".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.