Oni neće da vrate diplomatske pasoše

Izvor: Blic, 12.Maj.2014, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni neće da vrate diplomatske pasoše

Bivši ministar Oliver Dulić nalazi se među tridesetak nekadašnjih državnih funkcionera koji prema zvaničnim podacima još nisu vratili diplomatski pasoš.

Novi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pokrenuo je akciju za vraćanje diplomatskih pasoša, ali se mnogi, navodno, nisu odazvali na preporučene poštanske pozive.

Kako nezvanično saznajemo u Ministarstvu spoljnih poslova, pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivšeg ministra za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine u vladi Mirka Cvetkovića Olivera Dulića, pozivu da vrate diplomatski pasoš nisu se odazvali ni nekadašnja ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković (URS), ni Nebojša Ćirić, nekadašnji ministar za ekonomiju i regionalni razvoj.

Kako “Blic” saznaje, privilegija pri putovanjima nisu se odrekli ni nekadašnji državni sekretari u ministarstvima: Nadica Momirov (Ministarstvo kulture), Miodrag Jakšić (Ministarstvo za dijasporu) i Duško Radaković (Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu).

Dačić menja zakon

Kako su za “Blic” kazali nezvanično u Ministarstvu spoljnih poslova, prema važećem zakonu, odbijanje da se vrati diplomatski ili službeni pasoš nije nikakvo kažnjivo delo i ministarstvo ne može ta dokumenta da oglasi nevažećima jer nije regulisano na koji način se te isprave oduzimaju. Zato će novi šef diplomatije vrlo skoro inicirati izmene zakona kako bi se regulisala ta oblast i da bi bile oduzete isprave svima koji su ih dobili bez razumnog objašnjenja.

Iako, prema vladinoj uredbi, diplomatski i službeni pasoši moraju da se vrate po isteku funkcije, njih su zadržali i bivši poslanici Nemanja Šarović (Srpska radikalna stranka) i Branimir Đokić (Srpska napredna stranka).

Da se do sada nije vodilo računa o diplomatskim i službenim pasošima, odnosno o tome ko ih sve poseduje, govori i činjenica da svoju putnu ispravu nije vratila ni smenjena direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, koja nije na toj funkciji više od godinu i po dana.

Diplomatske pasoše posle isteka funkcije mogu da zadrže samo predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Ministar Dačić je izjavio da je od juna 2009. do aprila 2014. izdato 3.218 diplomatskih pasoša sa petogodišnjim trajanjem, i to po zakonu i po Vladinoj uredbi.

Kako je “Blic” više puta do sada pisao, bivši ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić delio je diplomatske pasoše šakom i kapom. Tako je dodelio diplomatski pasoš Milki Ninković (85), majci Dragice Nikolić, supruge predsednika Srbije. Prema našim saznanjima, diplomatsku putnu ispravu ima i Slobodan Tešić, trgovac oružjem i vlasnik preduzeća “Temeks”, koji je do pre samo nekoliko meseci bio na crnoj listi UN zbog kršenja sankcija o izvozu oružja Liberiji.

Mrkić je diplomatski pasoš izdao svojim sinovima, raznim biznismenima, bivšim diplomatama...

Ko može da dobije pasoš

Diplomatski pasoš se izdaje: predsedniku Republike, predsedniku Narodne skupštine, premijeru, vicepremijeru, ministrima, predsednicima Ustavnog i Vrhovnog suda, guverneru NBS, načelniku Generalštaba, zaposlenima u MSP. Na obrazloženi predlog izdaje se i narodnom poslaniku, tužiocu za ratne zločine, predsednicima skupština i izvršnih veća AP i rukovodiocu civilne i vojne službe bezbednosti. Može ga dobiti ambasador dobre volje Srbije ili ambasador dobre volje u međunarodnim organizacijama.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ovi funkcioneri nisu vratili diplomatske pasoše

Izvor: Radio 021, 12.Maj.2014

Bivši ministar Oliver Dulić nalazi se među tridesetak nekadašnjih državnih funkcionera koji prema zvaničnim podacima još nisu vratili diplomatski pasoš.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.