Odnosi Hrvatske i Srbije ključni za region

Izvor: Mondo, 16.Jan.2013, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi Hrvatske i Srbije ključni za region

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je danas da je u Beograd došao da vidi da li Hrvatska i Srbija mogu da unaprede odnose. Najavio podršku Srbiji na putu ka EU. Dačić: Osnosi s Hrvatskom ključni za stabilnost regiona.

"Došao sam u Beograd da vidimo možemo li bolje ... Srbija i Hrvatska su dve zemlje koje su prošle kroz teške godine što dokazuje da politika nije samo razum već i osećaj", rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji sa srpskim premijerom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ivicom Dačićem.

Milanović je istakao da Hrvatska podržava Srbiju na putu u Evropsku uniju, jer je to njen interes.

"Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU, ne kao frazu ne kao pozu, već kao sadržaj i zato što nam je to u interesu. Srbija će imati teži posao nego ostale, nove članice EU. Iskustvo imamo, mentori ne želimo da budemo jer smo bili mentori sebi, ali saradnici i susedi, to da", rekao je hrvatski premijer.

Milanović je dodao da je do susreta dva premijera moglo da dođe i ranije i izrazio nadu da su sada tenzije splasnule.

Odnosi Srbije i Hrvatske su ključni za stabilnost regiona i od suštinske je važnosti da vlade dve zemlje sarađuju u rešavanju otvorenih pitanja, izjavio je Ivica Dačić, posle razgovora sa premijerom Hrvatske.

Očekujem da ćemo otvorena pitanja rešavati u obostranom interesu kako bi se olakšao život građana, rekao je Dačić i napomenuo da se prošlost ne može izmeniti, ali se značajno može uticati na sadašnjost i budućnost odnosa Srbije i Hrvatske.

Dačić je sastanak ocenio pozitivnim i istakao da predstavlja značajan korak u saradnji dve vlade.

Prvi susret dvojice premijera počeo je nešto posle 12 sati u Palati Srbija, a posle sastanka u četiri oka održan je radni ručak dve delegacije kojem su prisustvovali potpredsednik vlade Rasim Ljajić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić sa srpske, a sa hrvatske strane zamenik ministra inostranih poslova Joško Klisović.

Susret premijera Srbije i Hrvatske prati oko 150 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera dve države.

Prema podacima Biroa za komunikacije Vlade Srbije, iz Hrvatske su stigli predstavnici 10 redakcija, a susret prate novinari 23 domaće redakcije i 18 dopisnika.

Do posete dolazi na inicijativu Milanovića, koji će u Beogradu, osim sa Dačićem, razgovarati i sa predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u ambasadi Hrvatske.

Kako je juče rekao Dačić, sastanak sa Milanovićem neće biti istorijski po zaključcima, ali će biti poseban, jer dve zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa posle najnovijeg zahlađenja.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je danas za zagrebački "Jutanji list" susret dva premijera i naveo da će oni uspeti da reše probleme koji su nastali u odnosima dve države.

(agencije/MONDO/Foto: Dragan Antonić, FoNet)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odnosi Srbije i Hrvatske ključni za region

Izvor: Akter, 16.Jan.2013

Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za stabilnost regiona i rekao da se razgovaralo o EU, ekonomskoj saradnji i svim "otvorenim" pitanjima

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.