O spomeniku i stolici u UN

Izvor: Press, 16.Jan.2013, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O spomeniku i stolici u UN

Naime, fiksirajući svojevremeno 15. januar kao rok svih rokova, Ivica Dačić je mislio po Julijanskom kalendaru, koji u odnosu na Gregorijanski „kasni" dve nedelje, što je dovelo do pogrešne interpretacije njegovih ranijih izjava o spornom mermernom putokazu, koji zapravo služi da namernicima pokaže dokle je Srbija, kako ne bi zalutali u uverenje da se još nalaze u njoj.

- Ne znam šta je sprono?! Ako Kale na turskom znači brdo, onda 15. januar na srpskom znači 1. februar i samo zlonamernici to mogu tumačiti drugačije! Znači, Albanci su juga Srbije imaju još tačno 12 dana da uklone spomenik ili ćemo u protivnom biti prinuđeni da pređemo na kinesko računanje vremena, što bi u praski značilo da 15. januar pada negde početkom marta, a onda već počinje i rano proleće, a proleće samo po sebi nije doba za rušenja i destrukciju već kreativne i nadahnute stvari, pa u senci neke procvetale lipe i dvoje mladih u zagrljaju, uz miris jorgovana, spomenik možda poprimi i neku romantičnu dimenziju - napomenuo je premijer, ističući da Srbija nije pakovanje „lego" kockica s kojima svaka budala starija od tri godine može da se igra:

"Zarad mira i stabilnosti spreman sam da lično razgovaram sa spomenikom i rešimo sva sporna pitanja! Naravno, otići ću u Preševo jer bi njegov dolazak u Beograd neko mogao da protumači kao uklanjanje, dok moj odlazak iz Beograda uglavnom tumače kao blagoslov, mada do mene još nije stigao zahtev o mom uklanjaju tako da o toj temi ne bih mogao više da kažem, osim da će država i u tom slučaju reagovati u skladu sa zakonom i dislocirati me negde gde ću manje vređati inteligenciju, dostojanstvo i ponos naroda!"

Nakratko se, zatim, Dačić osvrnuo i na tendencioznu interpetaciju njegove izjave da će Srbija podržati eventualni ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, odnosno da neće imati ništa protiv ukoliko Tačilend dobije stolicu na Ist Riveru.

- Eto šta mi dušmani rade, izvrću svaku moju reč, pa mi, pravo da vam kažem, dođe da ćutim ili pevam „Miljacku" dok me glas ne izda! Jasno sam rekao: našu im stolicu ne damo, imaju slobodnih u trećem redu koliko hoće pa nek sede do mile volje! Nije to bioskop, sedišta nisu numerisana, bre! Da budem slikovit: mogu da im pozajmim za ulaznicu, ali stolicu ne  dam! Kad odem do toaleta, staviću Krkobabića da čuva mesto, ionako ničemu drugom ne služi, al' kad ga postaviš na jedno mesto ko doberman je - ne mrda!

Rekao sam i da ako nešto žele da dobiju, onda nešto moraju i da daju, i rekli su da će dati Tomi ponekad da ode do nekog manastira i daće Vulinu litar rakije da je uzdravlju popijemo na sednici Vlade! Mislim da nije malo i da se krećemo u dobrom pravcu! Vremenom će možda dati Srbima da slobodno odu na groblja o Zadušnicama, ali bi pre toga opet mi morali nešto da damo. Dali smo toliko Srba za Zadušnice, puna ih srušena groblja, šta još hoće - s pravom se zapitao dobri mali mandatar,  otkrivši da mu se odmah po pomenutoj izjavi javio Tači na Skajpu i pokazao šta je spreman da da zauzvrat:

„Nije za javnost, možda i deca slušaju ovo, ali mogu vam reći da mu nisam ostao dužan i da sam mu poručio: 'Evo tebi dva pa ih stavi mami u pasulj pre nego što kreneš u Ujedinjene nacije...'"

Na kraju, ostaje nam da čekamo ishod razgovora premijera i spomenika, iskreno se nadajući da će i u ovom slučaju pametniji popustiti. Time bi i pitanje stolice Kosova u UN bilo rešeno - nema potrebe da Ivica nosi hoklicu, od onolikog granita da se napraviti veličanstveni tron za Tačija! Naše ruke, njihov materijal...

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.