O Srbiji se bolje govori u inostranstvu nego u zemlji

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2014, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''O Srbiji se bolje govori u inostranstvu nego u zemlji''

Međunarodna pozicija Srbije je znatno poboljšana u odnosu na ranije godine, a o Srbiji se trenutno bolje govori u inostranstvu nego u samoj zemlji, rekao je odlazeći premijer Srbije Ivica Dačić za Glas Amerike.

"Interes Srbije jeste da ima što bolju međunarodnu poziciju. Samo jaka Srbija može da štiti svoj nacionalni i državni interes. Samo poštovana Srbija može nešto da uradi na međunarodnoj sceni. Srbija od koje svi beže, koje se svi stide, bez obzira koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bila na unutrašnje-političkoj sceni ponosna, junačka, na

međunarodnoj sceni ne može ništa da uradi", rekao je Dačić koji je u poseti SAD.

 

On je ukazao da iako je međunarodna pozicija Srbije danas mnogo bolja, "daleko je od dobre".

 

Ovoliko smo daleko od ''dobrog'': Ivica Dačić

 

"Ali i mi smo malo krivi... Istina sama po sebi nije dovoljna, zato moramo da uzmemo sudbinu u svoje ruke, ne možemo da se uzdamo u neku božansku pravdu, moramo da uradimo mnogo toga", poručio je Dačić.

 

Dodao je da je Srbija uspela da "podigne nivo međusobnog poverenja na takav način da SAD danas zvanično imaju veoma pozitivan stav o državnoj politici koju je Srbija vodila, žele da se takva politika nastavi i posle izbora koji nas čekaju u Srbiji, odnosno svi izražavaju nadu da se izbori u Srbiji i na Kosovu... negativno ne

odraze na dinamiku procesa pregovora".

 

Povodom predstojećih izbora u Srbiji, Dačić je rekao da on kao premijer mora da obavlja državne funkcije i da je to "mnogo važnije nego u ovom trenutku voditi stranačke kampanje".

 

"Izbori su izvor jedne iracionalne atmosfere, međustranačke kampanje napada, ja nemam nameru da učestvujem u svemu tome na takav način, želim da istaknem rezultate koje je naša vlada postigla, to su zajednički rezultati sa našim koalicionim partnerima, Srbija je postigla istorijski korak napred. Kako će to narod oceniti, to je sve relativno", poručio je Dačić.

 

On je dodao da "s druge strane, situacija u Bosni i Hercegovini potvrđuje koliko je mir izgrađen u našem regionu jedna krhka tvorevina, i koliko je malo dovoljno da dođe do destabilizacije".

 

"Zato je bitno da se zadrži politička stabilnost Srbije, ali i politička stabilnost Republike Srpske, jer vidite da tu nije samo u pitanju socijalna kategorija protesta, imate i određene političke zahteve koji idu ka tome ,jedan čovek jedan glas' što ide ka ukidanju entiteta, prava naroda u BiH, što otvara ceo jedan začarani krug, zbog toga je i bio rat u BiH", ocenio je Dačić.

 

Kada se radi o briselskom sporazumu Beograda i Prištine, Dačić je kazao da nije zadovoljan na koji načine se on u potpunosti implementira.

 

"Mislimo da Priština pokušava da kroz implementaciju tog sporazuma, iako je on statusno neutralan, stvarno afirmiše svoju državnost, pa stavlja svoj grb na glasačke listiće, izjave, zakletve, mi smo se stalno šalili na tim pregovorima da će i na etikete za vodu stavljati grb što ne postoji nigde na svetu, a to je odraz manjka

statusa nezavisnosti", ukazao je Dačić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.