Novo prepucavanje Dačića i Štira: Cela Srbija potresena

Izvor: B92, 13.Feb.2017, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo prepucavanje Dačića i Štira: "Cela Srbija potresena"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da su poslednjih godina Zagreb i Beograd dobro sarađivali dok u Hrvatskoj nisu počeli da veličaju ustaški pokret.

Na pitanje da prokomentariše današnju izjavu hrvatskog kolege Davora Ive Štira da se "iz Srbije kuka zato što su (iz Hrvatske) odbili zahtev za bilateralni susret, ali da su o tome (u Beogradu) morali da razmisle pre nego što su napadali kardinala Stepinca", Dačić je rekao da Srbija neće promeniti svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političke stavove.

"Da li zaista misle da će neko iz Srbije da hvali Stepinca? Kako je moguće da smo svih ovih godina dobro sarađivali sve dok nisu počeli da veličaju ustaški pokret?", rekao je Dačić.

"Veoma smo se rastužili, to je veliki udarac za srpsku diplomatiju. Cela Srbija je potresena", ironično je dodao Dačić.

Serija optužbi na relaciji Beograd Zagreb počela je prošlog četvrtka nakon otkrivanja spomenika kardinalu Alojziju Stepincu kada je Dačić optužio Hrvatsku za podizanje spomenika "ratnom zločincu".

Hrvatski ministar potom je odbio Dačićev predlog za bilateralni sastanak, a Dačić je u nedelju na konferenciji za novinare rekao da je bio spreman na dijalog s hrvatskim kolegom, iako on dolazi iz porodice i koja se borila protiv fašista, a Štir iz ustaške porodice.

Davor Ivo Štir izjavio je danas posle nove Dačićeve izjave da dijalog sa Srbijom nije moguć preko aktuelnog šefa diplomatije Ivice Dačića, ali da se komunikacije odvija preko premijera dve države.

"Hrvatska i dalje želi da razvija odnose sa Srbijom i važno joj je da ima komunikaciji kanal s Beogradom, ali to se ne može ostvariti sa Dačićem", rekao je Štir novinarima u Zagrebu.

Na pitanje s kim onda Hrvatska treba da razgovara, Štir je odgovorio da su premijeri dve zemlje "u komunikaciji".

"Taj (komunikacijski) kanal je već uspostavljen, videli ste da su premijeri u komunikaciji i mislim da je to važno jer mi želimo i dalje da razvijamo odnose koji će omogućiti da se rešavaju otvorena pitanja", rekao je Štir posle susreta s norveškim ministrom spoljnih poslova Borgeom Brendeom.

On je ponovo kritikovao Dačića zbog njegovih izjava o kardinalu Alojziju Stepincu rekavši da je napadnut "po jednom starom komunističkom šablonu". Zbog toga je, rekao je, i odbijen Dačićev zahtev za bilateralni susret.

"Kuka se zbog toga što smo odbili taj zahtev, ali o tome su morali razmisliti pre nego što su išli napadati kardinala Stepinca u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika", rekao je Štir.

On je rekao da će verbalnih napada iz Srbije i dalje biti, jer je u jeku predizborna kampanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.