Novi direktor na grbači građana

Izvor: Glas javnosti, 19.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi direktor na grbači građana

BEOGRAD - O smanjenju državne administracije se priča, ali se radi nešto sasvim drugo! Vlada Srbije na poslednjoj sednici osnovala je još jednu svoju kancelariju! Državni aparat dobiće još jednog direktora i njegovog zamenika koje će, naravno finansirati građani!

Članovi Cvetkovićevog kabineta odlučili su da se osnuje Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, kao služba vlade. Prema odluci, koju je potpisao zamenik premijera Ivica Dačić, ovo novo vladino telo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << imaće direktora i zamenika direktora.

Britanci će platiti?

Kako Kurir saznaje u Vladi Srbije, kancelarija za saradnju sa civilnim društvom neće biti finansirana iz državnog budžeta.

- Kancelarija nas, kao državu, neće ništa koštati iako je ona vrlo važna i za nas, i za evropske integracije. Sve će platiti jedna institucija u Velikoj Britaniji - tvrdi Kurirov izvor u Nemanjinoj 11.

Kao pečurke posle kiše

Gotovo da je nemoguće utvrditi koliko postoji vladinih kancelarija, ali je činjenica da se osnivaju gotovo za svaku oblast. Evo najpoznatijih:

- Kancelarija za saradnju s medijima

- Kancelarija Saveta za decentralizaciju

- Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost

- Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja

- Kancelarija za evropske integracije

- Kancelarija za saradnju s Haškim tribunalom

- Kancelarija za saradnju s civilnim društvom

"Kancelarijom rukovodi direktor kancelarije, koga postavlja vlada na pet godina, na predlog generalnog sekretara vlade", piše u članu 3 Uredbe, dok član 4 istog dokumenta glasi:

"Direktor Kancelarije ima zamenika, koga sam predlaže, a koga postavlja Vlada na pet godina". S obzirom na to da direktori vladinih kancelarija i njihovi zamenici u proseku imaju mesečnu platu u iznosu od oko 100.000 dinara, plate direktorka ove kancelarije i njegovog zamenika "poješće" bar 2,5 miliona dinara na godišnjem nivou.

Iz Nemanjine 11 tvrde da je ova kancelarija vrlo važna zbog saradnje sa nevladinim sektorom.

- U kancelariji biće zaposleno ukupno oko petoro ljudi. Kancelarija će imati zadatak da omogući bolju koordinaciju i saradnju između vlade i nevladinog sektora - ističu u vladi i dodaju:

- Kancelarija nikako neće mesto za uhlebljenje partijskih kadrova, već će na te pozicije doći stručni ljudi. Kada govorimo o platama, trebalo bi sačekati da kancelarija donese neophodne pravilnike, pa će se i to saznati - kažu u Nemanjinoj 11.

Predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, s druge strane, u izjavi za Kurir ocenjuje da se vlada ponaša "kranje nekorektno".

- Dok s jedne strane obećavaju racionalizaciju državnog aparata, ali otpuštaju zaposlene radnike, a ne rukovodioce, ovde se osnivaju vladina tela koja će opet imati neke rukovodioce. Pametnije bi bilo da se vlada orijentiše na neki program pomoći nezaposlenima, nego što osniva nova državna tela. Rečju, strašno! - ističe Savićeva.

Ekonomista Danijel Cvjetičanin za Kurir kaže da u ovome vidi "visok stepen cinizma vlade".

- U trenutku kada javnost ćuti o tome što nisu sprovedene mere štednje, koje su obećane, vlada se usuđuje da opet osniva agencije ili kancelarije. Sramno je to što siromašni poreski obveznici moraju da plaćaju sve to. Ta sredstva su možda relativno mala, ali svako vladino telo imaće neke projekte koji će sigurno iziskivati novac - zaključuje naš sagovornik.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Birokratija

Izvor: Kurir, 19.Apr.2010

BEOGRAD - Vlada Srbije na poslednjoj sednici osnovala je još jednu svoju kancelariju! Što će reći, državni aparat dobiće još jednog direktora i njegovog zamenika, koje će finansirati građani! Članovi Cvetkovićevog kabineta odlučili su da se osnuje Kancelarija za saradnju s civilnim društvom,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.