Nerealno da Dačić bude premijer

Izvor: B92, Tanjug, Fonet, 13.Dec.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nerealno da Dačić bude premijer"

Beograd -- Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović izjavio u "Kažiprstu" B92 da je nerealno da predsednik SPS-a Ivica Dačić bude premijer.

Komentarišući saznanja "Blica" da bi Dačić nakon rekonstrukcije Vlade mogao biti novi premijer, Mićunović kaže da bi to izazvalo konflikte u vladajućoj koaliciji.

"Ja sam to prvi put sinoć čuo. Mislim da nije realna mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da mesto premijera dobije jedna manja stranka. To bi izazvalo turbulencije unutar koalicije", kazao je on.

"Posle koalicije 'Za evropsku Srbiju', najviše mandata ima G17 plus, pa bi se Dinkić tu verovatno našao... ušli bismo u velike konflikte", kazao je Mićunović u emisiji "Kažiprst".

On je naveo da bi za Demokratsku stranku bilo prihvatljivo da Dačić bude premijer ako bi se našao konsenzus u koaliciji, ali da mu se to trenutno ne čini realnim.

"Ne zbog Dačića, već zbog odnosa snaga u parlamentu", kazao je Mićunović.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da u Demokratskoj stranci nije bilo reči o tome da Dačić u rekonstruisanoj vladi postane njen predsednik.

Šutanovac, koji je i potpredsednik Demokratske stranke, izjavio je novinarima da je iz novina saznao za informaciju o mogućnosti da Dačić postane premijer, kao što i od novinara "sada prvi put čuje" da je on budući kandidat za ministra unutrašnjih poslova, funkciju koju sada takođe obavlja Dačić.

"Mislim da ćemo o tome razgovarati posle izborne skupštine DS-a. Svakako to nije pitanje za mene, jer ja neću biti mandatar te vlade", rekao je ministar odbrane.

"Mislim da je Mirko Cvetković na mestu na kome jeste zadovoljio mnoge kriterijume i da je on dobar premijer", rekao je Šutanovac.

O izborima na Kosovu

Govoreći o izborima na Kosovu, koji su se održali u nedelju, Mićunović je kazao da je izlaznost Srba bila svakako veća od očekivane, kao i da je, po njemu , trebalo da izađu da glasaju na tim izborima Srbi iz enklava.

"Neki su mislili da ne treba, ali moje mišljenje je da Srbi koji žive u enklavama treba da glasaju uz jedan dogovor, zajedničke liste i bolju predizbornu promociju", naveo je Mićunović.

I o Nobelovoj nagradi za mir

Kada je reč o nedavnoj odluci da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, koja je kasnije izmenjena tako što je na tu ceremoniju otišao predstavnik građana Saša Janković, Mićunović je rekao da je njemu od same odluke više sporno objašnjenje ministra da se rukovodio nacionalnim interesima kad je to odlučio.

Mićunović, koji je i predsednik Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije, istakao je da je nedopustivo trgovati ljudskim pravima i da su ona prva vrednost u svim medjunarodnim dokumentima, koje je i Srbija ratifikovala.

"Ovde je u pitanju nešto drugo u celoj priči. Više mi je smetalo objašnjenje ministrovo da ima muku u stomaku od te odluke i da smo se opredelili prema nacionalnim interesima. Ne možete nikad suspendovati ljudska prava u ime nacionalnih interesa. Ona su prva vredost u svim dokumentima EU", naveo je on.

Mićunović je kazao da se nazavisno od odluke Jeremića sreo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i rekao mu to što misli, kao i da je to "jedna nesrećna stvar".

"Stvar je vlade i parlamenta da li će Jeremić snositi neku odgovornost za takvu odluku. Očekujem njegov izveštaj i raspravljaćemo i o tome, a naravno zvaćemo i njega. Nepotrebno smo napravili konfuziju oko toga", ocenio je Mićunović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.