Nastavak projekata zajednički interes Srbije i Bugarske

Izvor: RTS, 13.Mar.2015, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak projekata zajednički interes Srbije i Bugarske

Šefovi diplomatija Srbije i Bugarske, Ivica Dačić i Daniel Mitov poručili da su odnosi dve zemlje dobri i da postoji obostrana spremnost za njihovo dalje unapređenje na temelju zajedničkih interesa.
Ivica Dačić i Daniel Mitov su, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekli da postoji spremnost i za nastavak rada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na zajedničkim infrastrukturnim projektima, prenosi Tanjug.

Najavili su da će dve zemlje zajednički nastaviti da rade na projektima poput Koridora 10, železničke pruge, gasne interkonekcije i povezivanja elektroenergetskih sistema.
Mitov, koji prvi put boravi u Beogradu u svojstvu ministra spoljnih poslova, rekao je da Bugarska nastavlja da podržava integraciju Srbije u EU i da je spremna da podeli svoja iskustva i pozitivna i negativna, kako bi pomogla Srbiji na tom putu.
Među temama razgovora dvojice ministara bilo je i pitanje manjina.
"U prijateljskom duhu treba da rešavamo sve probleme i omogućimo bolji položaj nacionalnih manjina'', rekao je Dačić, a Mitov je izrazio zahvalnost vladi Srbije na spremnosti za rešavanje eventualnih problema bugarske manjine.
"Uverili su nas da će uskoro biti rešeno pitanje udžbenika za bugarsku manjinu'', rekao je Mitov, dodavši da je sa srpskim kolegom razgovarao i o pitanju restitucije.
Na pitanje kako ocenjuje efekte svoje nedavne posete Hrvatskoj, prvi potpredsednik vlade, ministar Dačić, odgovorio je da je ta poseta bila izuzetno značajna u smislu potrebe da se iskoristi pozitivni trenutak posle prisustva premijera Aleksandra Vučića na inauguraciji nove predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Poseta je, prema njegovim rečima, opravdala očekivanja i sva bilateralna pitanja su, kao i pre nekoliko godina, razdvojena u tri grupe.
Dačić je objasnio da su u prvoj grupi otvorena pitanja iz prošlosti - pitanje nestalih, povratka izbeglica, stanarskog prava, neisplaćenih penzija, granice na Dunavu - za čije će rešavanje ponovo biti aktivirane komisije, a u drugoj i trećoj grupi bilateralni odnosi u domenu ekonomije i evropska budućnost i zajednički projekti.
Ministar Dačić je naglasio i da je od svih sagovornika u Zagrebu čuo želju za unapređenjem odnosa.
Dodao je da je spreman da poseti Sarajevo čim tamo bude formirana vlast na centralnom nivou i ponovio da se Beograd zalaže za dalje unapređenje odnosa sa BiH.
Dačić, koji je i prvi potpredsednik Vlade, ocenio je da će formiranje akcionih timova pri kabinetu, po sistemu "deliveri junit", doprineti boljem radu Vlade i objektivnom merenju uspešnosti ministara.
"Mislim da je to pozitivno, mislim da će to svakako doprineti i dati novi podsticaj da se radi bolje u Vladi", odgovorio je Dačić na pitanje novinara.
Naglasivši da nije konkretno upoznat s načinom organizacije timova koji će se baviti nadgledanjem određenih projekata, Dačić je ocenio da su svi razgovori na temu unapređenja organizacije funkcionisanja vlasti korisni ukoliko daju pozitivne efekte.
"To je sve u cilju objektivnog merenja uspešnosti ljudi koji vode određena ministarstva jer se uspešnost ne meri po tome koliko imate medijskih nastupa već po tome koliko ste rezultata ostvarili u okviru svojih nadležnosti", rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.