Nađene Pikasove slike

Izvor: B92, 26.Okt.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađene Pikasove slike

Beograd -- Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je SBPOK u Beogradu pronašao ukradene slike slavnog španskog slikara Pabla Pikasa.

Pronađene slike su "Glava konja" i "Čaša i bokal".

Prema Dačićevim rečima, slike su pronađene u neposrednoj saradnji sa švajcarskom policijom. On, međutim, nije naveo gde i kako su ukradene slike pronađene. Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da se sada utvrđuje ko je slike doneo u Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kada je to bilo, kao i gde su bile sakrivene.

Reč je o Pikasovim delima iz 1962, odnosno 1944. godine, vrednim više miliona dolara. Platna su ukradena u februaru 2008. godine sa izložbe u gradiću Pfefikon, nedaleko od Ciriha, a vlasništvo su muzeja Šprengel iz Hanovera.

Kako je ranije izjavio švajcarski javni tužilac Šarl Fesler, Švajcarska je uputila zvanični zahtev Srbiji da slike budu vraćene.

Pre 20 dana švajcarske vlasti su tvrdile da se dve ukradene slike Pabla Pikasa nalaze u Srbiji.

MUP Srbije je tada saopštio da proverava gde se te slike nalaze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.